IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция реши да запечата бюджетната „черна дупка“ около градските болници

Финансовата тежест на 30-те действащи и планирани градски болници се очаква да надхвърли 142 млрд. долара през следващите 25 години

17:10 | 15.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турското правителство реши да прекрати скъпата система за публично-частно партньорство, използвана за изграждане на големи градски болници, считана от опозицията за "най-голямата черна дупка" за националния бюджет в съвременната история на страната, съобщава Bloomberg.  

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа заяви, че новите градски болници ще бъдат изградени чрез редовни правителствени търгове, като се използва общият бюджет, когато властите разполагат със средствата за това.

Освен противопоставянето на опозицията, напрежението около фискалния дефицит може да се разглежда като основна подбуда за обратния завой, предприет от Анкара. В бюджета на Турция за 2019 г. са отпуснати 5,2 млрд. лири (900 млн. долара) за болниците, цифра, която почти ще се удвои през следващата година, за когато е планирано откриването на четири нови болници.

Според прогнозите на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), бюджетната тежест на 30-те болници в града , както тези, които вече са открити, така и тези, намиращи се във фаза на планиране и строеж, ще надхвърли 142 млрд. долара през следващите 25 години.

Правителството ще трябва да плаща 5,7 млрд. долара всяка година на частни изпълнители, се посочва в съобщение на РНП.

Бюджетна дупка

Турският държавен бюджет се сблъсква с дефицит от 100,7 млрд. лири през първите 10 месец а на тази година, сочат данни, публикувани в петък. Това е с 62% повече спрямо същия период през 2018 г. Недостигът достига 2,9% от брутния вътрешен продукт на страната (БВП) през тази и следващата година.

Понастоящем работят 10 градски болници с общ капацитет от легла в размер на 13 417, сочат данни на здравното министерство. Девет нови градски болници ще бъдат открити по система за публично-частно партньорство до 2021 г., докато 10 други ще бъдат изградени чрез правителствен търг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
penman
преди 4 години
Така е и у нас - има ли частници в публичното здравеопазване разходите растат главоломно. Изхода е само един - отбиването им от вимето на публичните разходи! Частникът по дефолт е ненаситен в краденето и няма контролен механизъм, който да го спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още