Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Защо Китай не може да избяга от жилищния балон?

Правителството създаде още един погрешен план за овладяване на космическите цени на имотите

Защо Китай не може да избяга от жилищния балон?

Снимка: Архив Ройтерс

Недвижимите имоти са двигател на китайската икономика. Според някои данни те допринасят (пряко и непряко) за 30% от брутния вътрешен продукт на страната. Поради това нарастването на цените и силното строителство са от първостепенно значение за Китай. Това изкривява политическите решения и влошава другите икономически дисбаланси на страната, пише Кристофър Балдинг в статия, публикувана в Bloomberg.

Въпреки реформите в последните години няма съмнение, че в сектора на недвижимите имоти в Китай се надува балон. От юни 2015 г. до края на миналата година индексът 100 City Price, публикуван от SouFun Holdings, нарасна с 31% до 2174 долара на квадратен метър. Това е с 38% повече спрямо средната цена в САЩ, където доходите на човек от населението са с над 700% повече, отколкото в Китай.

Очаквано това прави собствеността върху жилища недостъпна за повечето китайци.

Разтревожен от тези цени и нарастващите дългове на строителните компании, Държавният съвет в Китай създаде план за насърчаване на наемите. Той ще предлага данъчни облекчения на строителни компании, които отдават под наем част от жилищата, които са планирали да продадат, и ще насърчава финансовите институции да „осигурят подкрепа за компании в сектора на наемите на жилища“.

Това е напълно погрешен начин за справяне с проблема.

Още по темата
От една страна доходността от наеми в Китай е изключително ниска. В големи градове като Пекин и Шанхай тя е около 1,5% спрямо средно равнище от около 3% в САЩ и 4% в Канада.

Заплатите в Китай просто не са достатъчно високи, за да отговорят на стимулираното от кредитите повишаване на цените на активите и така строителните компании не могат да получат добра възвръщаемост от отдаването на жилища под наем. Данъчните облекчения няма да разрешат този проблем.

Още по-лошото е, че строителните компании са обременени с дългове, много от които са краткосрочни. Насърчаването да отдават излишъка от жилища под наем е губещ бизнес – строителните компании ще отдават домове под наем за клиенти с доходност от 1,5% при комбинирани разходи на дълг и собствен капитал от близо 10%.

Тази негативна разлика от 8,5%, умножена по милиони жилищни единици, задълбочава значително дълговите проблеми на строителните компании.

Проблемите се усложняват и от начина, по който договорите за наем са структурирани в Китай. Обичайно наемателите заемат пари от банките, за да направят еднократно плащане на строителните компании, което покрива, например, пет години. Но те могат да изплащат този кредит десет години.

Еднократното плащане от банката за строителните компании осигурява известен краткосрочен приток на пари в брой. Но в крайна сметка всичко, което прави, е да забави изплащането на дълга, който върви с жилището, и да свие загубите от непродадените наличности.

Това показва, че Китай не може да позволи цените на жилищата да намалеят значително. Собствениците на жилища очакват стойността на имота им да расте непрекъснато, реформите, които застрашават тази динамика, дори доведоха до необичайни протести. Като се има предвид, че сега кредитите за домакинствата съставлява 22% от активите на финансовите институции, промяна на цените на жилищата ще донесе и сериозни финансови рискове.

Вместо да отговори на тези рискове, Китай просто засилва строителството. Новозапочнатите жилища и закупените терени постигнаха силен ръст в първите пет месеца на 2018 г. Инвестициите в жилищните имоти нараснаха с 14%, а кредитирането на строителството  – с 21%. Банките също са част от спекулативния балон – ръстът на ипотеките достигна 20%.

Най-директният начин за спадане на балона е забавянето на кредитирането. Това би означавало още по-голямо повишаване на първоначалната вноска, повишаване на капиталовия риск върху имотните активи за банките или просто строго ограничаване на новите заеми. Но без значително забавяне на ръста на кредитирането на недвижимите имоти никакви други мерки на регулаторите няма да дадат особен резултат.

Като ускорява кредитите за недвижимите имоти и същевременно насърчава банките и строителните компании да субсидират наемателите, правителството влошава нещата, тъй като забавя преструктурирането. Строителните компании ще увеличат дълговото си бреме. Потребителите ще бъдат обременени с по-дълги срокове за изплащане на наема, а новите жилища ще останат по-недостъпни от всякога дори след  появата на пазара на нови наличности.

В най-добрия случай последният план ще купи време, но това повдига най-важния въпрос – за какво?

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
1
 
0
 
13
bgMan до: khao
преди 7 месеца
Ти и да не си го казал те държат да го напомнят.
Да проявим снисхождение към мизерниците, поне един път познаха и сега само това ще приказват и дърдорят до края на живота си. Дори и без да ги питаш или да си казал нещо в противен смисъл.
2
 
2
 
12
khao до: michaelis12
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
ти си скандално тъ.п :):) ама ще те питам пак, къде точно съм казал че руската *** ще фалира ... подчертавам на фалира, не на *** !
ако требе и китайски ще науча, а ти кога ще научиш елемнтарните неща, миячо ?
6
 
5
 
11
michaelis12 до: khao
преди 7 месеца
айде айде молят са, 2014та ровахте сите тука на руски гробища и чакахте дружно да фалира руската коччина, добре че беше Джуджаро Господ здраве да му дава та обърна пендарата наопаки ... са ровете на китайски гробища а тия са най-ама най-мощтната икономила в света само военно дет са пишлемета още, но и тва кат стане един ден, Кухао ше требе учиш китайски ама с твойта пробита глава не знам как ше стане ....
1
 
6
 
10
khao до: red6
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
няма да успеят, може би щеше ако бяха запазили 10годишния ротационен принцип, но Си отива към окупиране на власта (като Ердо, като Пу и тнт), тая работа винаги свършва по един и същи начин....и като почнат да отичат нещата, дисбалансите ще се увеличават. Щото ако не е крадене на технологии, другото им оръжие е якото субсидиране!... и като сложиш че там вече има богати хора, които незнам как ще го изтрят това... следя ги с интерес :)
5
 
2
 
9
khao до: julian12
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
местим го от крачола в устата ти ... :) Неграмотен очевидно е бил баща ти и ти покрай него ! :) ае марш на чиниЙте, хахахаха
щото няма как да обясня на хаяско като теб, че копчетата на клавиатурата са малки и често целя съседното... но ти си живей с мисълта че си нещо повече от хигиенист :)

Още от По света
Жилищата в САЩ се продават най-бързо през май