IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягането на изискванията за кредитиране на чужденци тласка продажбите на имоти на зелено в Дубай

Експерти смятат, че цените на жилищата в емирството са вече на дъното на цикъла си или поне са много близки до минимума

18:06 | 04.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По-строгите изисквания за ипотечно кредитиране на чужденци водят до бум на продажбите на жилища в строеж в Дубай, пише онлайн изданието propertywire.com.

Централната банка на емирството неотдавна въведе изискване чужденците да правят първоначална вноска в размер на 25% от стойността на купувания имот, както и да плащат 7% разходи за трансакцията.

Това обаче стимулира строителите да предлагат изгодни условия при покупка на жилището в етап на строеж (т.нар. „на зелено“). Схемите са доста агресивни с цел привличане на купувачи, с ниски вноски и плащане на етапи. Това значително увеличава продажбите преди въвеждането на обектите в експлоатация.

Експерти смятат, че цените на имотите в Дубай са вече на дъното на цикъла си или поне са много близки до минимума. Очакванията са цените да тръгнат нагоре с приближаването на 2020 г., когато Дубай ще е домакин на световното изложение Expo.

По-ниските цени вече тласкат и много наематели към покупка. На някои места в емирството цените са се върнали на нивата, на които бяха през 2013 г.

Спадът на цените привлича и купувачи в луксозния сегмент, които иначе трудно биха си позволили имоти от такъв клас в Дубай, още повече, че на други водещи пазари – например Лондон, Париж, Ню Йорк, Женева или Сидни, е невъзможно да се придобие жилище с четири спални за под 1,2 млн. долара.

Спадът на цените при покупко-продажба натиска надолу и наемните нива, които намаляват дори по-бързо от продажните цени. Най-силно е понижението на наемите на вили в Дубай заради значителното количество ново предлагане, пуснато на пазара.

Средният наем в Дубай достига 89 дирхама на кв.м, а най-ниският – около 60 дирхама на кв.м.

Отслабеният петролен сектор се отрази негативно на жилищния пазар в региона, защото доведе до спад на търсенето на имоти. Това се усеща обаче повече в Абу Даби, тъй като икономиката на Дубай е по-добре диверсифицирана и не толкова силно зависима от добива на черно злато и петродоларите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още