IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленото обновяване на сгради става модерно в Източна Европа

Строителните компании в региона се насочват към подобряване на екологичните стандарти на съществуващи сгради вместо строителство на нови

11:52 | 07.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Резкият ръст на строителните разходи и растящото внимание към околната среда кара строителни компании в Източна Европа да се насочват към зелено преустройство на съществуващи сгради вместо към строителството на нови, пише Bloomberg.

Растящото търсене на сгради, които отговарят повече на екологичните стандарти, вече подкрепя възвръщаемостта от подобни активи, а сделките с имоти без т. нар. ESG рейтинг (околна среда, социално и корпоративно управление – бел. ред.) стават рядкост, коментира Кристоф Барани, управляващ партньор в компанията Adventum Zrt., която купува и управлява имоти в Унгария, Полша, Чехия и Румъния.

"За много международни институционални инвеститори ESG се превръща в минимален праг за инвестиции", казва Барани, чийто фонд управлява портфейл с имоти на стойност 600 млн. евро. ESG рейтингът на даден актив прибавя между 10 и 25 базисни пункта към доходността при продажба на имота, допълва той.

В сряда Adventum съобщи, че фондът ѝ Penta е придобил централата на Daimler във Варшава за около 50 млн. евро. Сградата, която е построена през 2004 г., в момента няма ESG рейтинг и Adventum планира да го постигне след подобрения с цел енергийна ефективност, отбелязва Барани.

Преустройствата, включително подобряване на изолацията и поставянето на слънчеви панели, стават относително ефективни откъм разходи в сравнение с новото строителство на фона на резкия ръст на цените на строителните материали. Инфлацията в региона е на или близо до най-високото си равнище от десет години или повече, като цените на строителните материали растат още по-бързо.

Това също така може да е по-зелено решение от разрушаването на стара сграда и построяването на друга на нейно място, дори новата да е с ниски или нулеви въглеродни емисии, казва Барани. Той допълва, че между 30% и 50% от въглеродните емисии в жизнения цикъл на една сграда идват по време на строителството.

Общият обем на сделките с имоти в източната част на ЕС спадна до 9,7 млрд. евро миналата година на фона на коронавирусната пандемия спрямо рекордните 14 млрд. евро през 2019 г., сочат данни на консултантската компания JLL.

Барани смята, че бизнесът ще се възстанови отново, тъй като регионът показва силен икономически растеж, а пандемията ускорява ниършоринга – процес на скъсяване на веригите на доставка от компаниите и връщането на дейности в чужбина по-близо до централите им, които обикновено се намират в Западна Европа.

Офис пазарът в Източна Европа се очаква да се затегне след две до три години със засилването на търсенето и забавянето на новото строителство заради растящите разходи, казва Барани.

Adventum е финансирана на 90% от институционални инвеститори, включително германски пенсионни фондове, както и от унгарската компания Concorde. Компанията придобива имоти с доходност над 8% и цели да увеличи управляваните си активи до 1 млрд. евро до средата на 2022 г., казва Барани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още