IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците изхвърлят близо 150 000 тона храна дневно

Най-разхищаваните продукти са плодовете и зеленчуците, месото и млечните изделия

11:04 | 19.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това съответства на 30% от дневния калориен прием на всеки жител на САЩ

Всеки ден населението на САЩ разхищава близо 150 000 тона храна, или 400 грама на човек. Това показва изследване, публикувано в научното списание PLOS ONE и цитирано от БТА.

Според данните изхвърлената храна се отглежда върху близо 7% от земеделските земи в САЩ, а за производството ѝ са били използвани милиарди литри вода. Тази храна съответства и на 30% от дневния калориен прием на всеки жител на САЩ. 

Това разхищаване отговаря на реколти, които са били произведени с над 350 000 тона пестициди и близо 1000 тона торове всяка година, се казва още в проучването.

Най-често изхвърляните продукти са плодовете и зеленчуците (39%), следвани от млечните продукти (17%), месото (14%) и зърнените храни (12%).

За сметка на това обаче най-малко разхищаваните храни са чипсът, олиото, сладкишите и безалкохолните напитки.

„По-качествените хранителни режими включват по-големи количества плодове и зеленчуци, които се разхищават повече от другите продукти“, каза съавторката на изследването Мередит Найлс, асистент в Университета на Върмонт.

„Здравословното хранене е важно и носи много ползи, но колкото повече следваме тези режими, толкова повече трябва да осъзнаваме, че се пилее храна“, добави тя.

Изследването се основава на правителствени данни и допитвания за разхищаването на храни в периода между 2007 г. и 2014 г., посочва още БТА.

Като възможно решение на този проблем се предлага по-добро възпитаване на потребителите в това как да съхраняват пресни плодове и зеленчуци, като усилията за предотвратяване на ненужното изхвърляне на храни да стане част от програмите на правителството в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още