Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Американски сенатори искат Huawei да бъде изключена от пазара за слънчева енергия

Компанията е успяла да разработи ново поколение евтини соларни инвертори, които преобразуват и управляват енергията, произведена от слънчеви панели

Американски сенатори искат Huawei да бъде изключена от пазара за слънчева енергия

Снимка: Ройтерс

Двупартийна група от сенатори предупреди американското правителство, че трябва да блокира достъпа на китайската технологична компания Huawei Technologies Co Ltd до доставките на генератори за слънчева енергия, както и да не позволи да се свърже към телекомуникационната мрежа на САЩ, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

11-те сенатора призоваха Министерството на вътрешната сигурност и Министерството на енергетиката да попречат на Huawei да бъде снабдявана със соларни инвертори, които превръщат слънчевата енергия в електричество, което може да бъде използвано чрез електроразпределителната мрежа от американските енергийни компании.

„Както големите фотоволтаични системи, така и тези, използвано от собствениците на жилища, училищата и предприятията, са еднакво уязвими към кибератаките. Нашето федерално правителство трябва да обмисли евентуална забрана за използването на слънчеви инвертори от Huawei в пределите на САЩ“, споделят сенаторите в писмо до министерствата.

Въпросното писмо е било подписано от сенаторите-републиканци Джон Корнин, Ричард Бър, Джейс Риш, Амрко Рубио, Том Котън, Сюзън Колинс, Бен Саси и Мит Ромни, както и от демократите Марк Уорнър, Даян Фенстайн и независимият сенатор Ангъс Кинг.

Huawei е сравнително нов участник на пазара на електроенергия в САЩ, но компанията е успяла да разработи ново поколение евтини соларни инвертори, които преобразуват, управляват и наблюдават енергията, произведена от слънчеви панели за домашна употреба.

САЩ се опитват да изключат китайския технологичен гигант от доставките за телекомуникационно оборудване, а правителството обвинява компанията за нарушаване на американските санкции срещу Иран и за кражба на технологии.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
„Бандата на четиримата“ се превръща в основен противник на Тръмп в Конгреса