IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори очакват Dow Jones скоро да достигне нов рекорд

Последните три месеца от годината са най-добрите за пазарите в исторически план, а инвеститорите са скептични за въздействието на Brexit и други фактори

16:02 | 02.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones вероятно скоро ще достигне нов максимум, пише CNBC в свой анализ.

S&P 500 и Nasdaq се търгуваха на рекордна територия през изминалата седмица, подкрепени от някои по-добри икономически новини, по-добър от очакваното сезон на печалбите и надеждите, че търговските преговори скоро ще доведат до споразумение между САЩ и Китай.

Медията припомня, че Китай обяви за постигнатия консенсус преди първата фаза на преговорите след телефонен разговор между преговарящите на високо ниво.

Анализатори казват, че акциите могат да следват сезонните тенденции и да ограничат ефекта от търговските преговори върху пазарите. Последните три месеца от годината са най-добрите за пазарите в исторически план и се очакват и няколко катализатора. През следващата седмица ще бъдат публикувани редица икономически доклади, най-важният от които ще бъде на ISM за сектора на услугите, посочва се в анализа.

Сезонът на отчетите за третото тримесечие продължава. Предстои публикуването на финансовите резултати на около 80 компании от индекса S&P 500, включително на медийните гиганти Disney и News Corp. и производителя на чипове Qualcomm.

Ноември е третият най-добър месец за S&P 500, посочва се в анализа. Обичайно декември е още по-добър за пазарите и индексите.

„Инвеститорите вероятно остават твърде скептични по отношение на въздействието на Brexit, търговските преговори между САЩ и Китай и изслушванията за импийчмънт. Те са твърде скептични, за да може пазарът да напредне“, казва Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA. Много стратези казват, че усилията на демократите за отстраняването на американския президент Доналд Тръмп не вредят на цените на акциите в момента, но биха могли, ако има някакви развития, които да поставят под съмнение преизбирането му.

„Мисля, че ноември и декември в голяма степен ще смекчат емоциите. Пазарът ни казва, че иска да отиде по-високо“, посочва Стовал.

S&P и Nasdaq постигнаха нови рекордни стойности, след като докладът за пазара на труда в САЩ показа, че новоразкритите работни места нарастват със 128 хил., което е повече от очакваното. Федералният резерв също добавя положителни настроения с намаляването на лихвите, макар и да постави на пауза паричната политика.

Ралито определено се разраства, посочва и Скот Редлър, партньор на T3Live.com. Според него представянето на Apple тази седмица ще даде тласък на настроенията. Акциите на компанията завършиха седмицата с 3,7% ръст при достигнат нов максимум.

Робърт Слеймер, технически стратег във Fundstrat, също очаква Dow да пробие до нов връх. „Смятаме, че пазарът е силен в края на годината и ще влезе с ръстове в 2020 г.“, посочва той.

Пазарът на облигации, обаче, не даде същия отговор на доклада за пазара на труда, както акциите. Доходността остана по-висока в петък, но е близо или под нивото, на което беше преди Фед да намали лихвите.

„Пазарът на облигации продължава да изпраща съвсем различно послание от оптимизма на пазара на акции. Темпът на растеж на работните места все още се забавя и този брой ще бъде преразгледан многократно. Всичко сочи към забавяне на растежа“, казва Питър Бууквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още