IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без паника! Това не бе нов "Черен понеделник"

Независимо от цялата възбуда, по всичко изглежда, че става дума за нормална корекция, коментира за DW Хенрик Бьоме

08:39 | 07.02.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Господи, каква скука само беше настанала напоследък. Курсовете на акциите на световните борси вървяха само нагоре. Включително на Wall Street, където тупти сърцето на финансовия капитализъм. Особено пък след като бизнесменът Доналд Тръмп се пренесе от кулата си, намираща се само на няколко преки от Wall Street, в Белия дом.

Какво толкова може да се обърка, след като начело на американската администрация застава един истински майстор на сделките? Да не забравяме рекордно ниските лихви и "пазарите", наводнени с милиарди долари и евро, които трудно бихте могли да вложите по-добре, отколкото в акции и недвижими имоти. Нещо като безплатен билет към щастието, стига човек да има щастието да е на правилната страна, пише в свой коментар за Deutsche Welle Хенрик Бьоме.

Откакто Тръмп е президент, водещият американски индекс Dow Jones подобри над 70 свои рекорда. И всеки нов рекорд беше отбелязван от Тръмп подобаващo в Twitter. За да дойде сривът: към края на търговията в понеделник Dow беше загубил 4,7 процента, или 1175 пункта. На моменти дори загубите стигаха до минус 1600 пункта: най-големият срив в рамките на един борсов ден в историята на този може би най-важен борсов барометър. Този път обаче Тръмп се въздържа от туитове. 



 Естествено всеки се пита защо се стигна до този срив, какво ще става оттук нататък и дали трябва да продава. Както винаги експертите твърдят, че нищо фундаментално не се е случило, че всичко си е наред и че прогнозите за икономическия растеж си остават положителни - за всички региони без изключение.

Все пак има и няколко причини, които обясняват този срив. В момента, например, нарастват доходите от вложенията в държавни облигации. Когато в понеделник започна сривът на акциите, имаше и сериозно раздвижване на пазара за облигации.

В момента има основателни причини и за продажбата на акции, като най-съществената е обратът в лихвената политика в САЩ. Когато лихвите се покачват, няма много смисъл от инвестиции в акции, защото пазарът на акциите е доста "прегрял". И човек по-скоро си прибира тлъстите печалби.

Спадащата безработица пък е свързана с повишаващите се заплати в САЩ. Това може да доведе до скок на цените, което пък от своя страна може да накара американската емисионна банка Фeд да вдигне още повече лихвения процент. Освен това немалко анализатори на Wall Street виждат политически рискове, особено след като президентът тръгна на открита конфронтация с ФБР и цялото правосъдие. Някои анализатори дори казват, че има инвеститори, които продават, защото Вашингтон е поел курс към конституционна криза.

Сякаш вътрешните причини не са достатъчно, че към всичко дотук се прибавят и свърхчувствителните компютърни програми, които направляват цялата търговия с акции в милисекунден такт. Когато акциите тръгнат стремглаво надолу, както в понеделник, компютърните програми само засилват тенденцията, защото при падащи курсове започват да излъчват нови сигнали за продажби. Нещо като снежна топка, която се търкулва от върха към низината и става все по-голяма.

Независимо от цялата възбуда, по всичко изглежда, че става дума за нормална корекция. Може би курсовете на акциите ще паднат още малко, но това пък ще се отрази добре на "прегрелия" пазар. И сривът в понеделник изобщо не беше някакъв нов "Черен понеделник". И не само защото той започна още в петък, когато Dow  загуби над 600 пункта, а и защото на истинския "Черен понеделник" през 1987 година индексът се срина с цели 23 процента. В сравнение с тях тези някакви си 4,7 процента са нищо.

С други думи: няма нужда от никаква паника. Дишайте спокойно. А Доналд Тръмп може би вече трябва да разбере, че борсата слабо се вълнува от неговите туитове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Sandy
преди 6 години
Ванко, прав си, много си прав и тук всички това го знаем, но когато повтаряш едно и също нещо и то с копи - пейст, става банално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Sandy
преди 6 години
Това ми е нещо познато, когато политици и финансисти ни уверяваха, че КТБ е стабилна и няма да и се случи нищо. Спомняте ли си? Нашите български номера взеха да ги правят и по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Не е черен, червен е.Не, не, не, не е червен, РОЗОВ е :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
Иван Митев
преди 6 години
Практиката показва, че стотици милиарди долари щети в САЩ не са достатъчни обществеността да осъзнае истината, че незачитането на вредното влияние на долара е същественият причинител за огромните щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още