IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън в опит да убеди САЩ да останат в иранската ядрена сделка

Британският външен министър е на посещение във Вашингтон само няколко дни преди 12 май, когато САЩ трябва да решат дали да подновят споразумението от 2015 г.

13:10 | 06.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският министър на външните работи Борис Джонсън пристига днес във Вашингтон на двудневно посещение, за да обсъди Иран, Северна Корея и Сирия, предаде Франс прес.

Планирани са срещи на Джонсън със съветника по национална сигурност Джон Болтън, вицепрезидента Майк Пенс и с влиятелни конгресмени, съобщава БТА. 

Посещението ще се състои само няколко дни преди 12 май, когато САЩ трябва да решат дали да подновят сключеното през 2015 г. споразумение за иранската ядрена програма. То предвижда постепенна отмяна на наложените на Техеран международни санкции в замяна на гаранции, че Иран няма да придобие атомни оръжия. Президентът на САЩ Доналд Тръмп го смята за недостатъчно строго и заплашва, че Вашингтон ще се оттегли. Във вторник британският външен министър заяви, че споразумението трябва да бъде запазено и развито в отговор на притесненията на САЩ и други съюзници, припомня АФП.

В разговор с британския премиер Тереза Мей в събота, Тръмп подчерта своя ангажимент да гарантира, че Техеран никога няма да разполага с ядрено оръжие.

Европейските съюзници се обединяват около мнението, че настоящата сделка е най-добрият начин Иран да бъде спрян да разработва ядрени оръжия, а ООН също предупреди Тръмп да не изтегля САЩ от споразумението. Той обаче настоява то да бъде променено. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още