IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за щатската инфлация отново помрачават настроенията на Wall Street*

Инвеститорите ще се оглеждат за сигнали за рецесия в данните от финансовите отчети на големите банки

17:58 | 13.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Поредният нов рекорден връх на инфлацията в САЩ оцветява щатските борсови индекси в червено, засилвайки опасенията, че агресивните ходове на Фед може да доведат до рецесия, пише CNBC. Междувременно инвеститорите се подготвят и за първите данните от компаниите в сегашния сезон на отчетите за второто тримесечие на годината.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 1,31%, или 405,87 пункта, до 30 575,46 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намалява с 1,26%, или 48,26 пункта, до 3770,54  пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 1,25%, или 141,04 пункта, до 11 123,68 пункта.

Данните на министерството на труда на САЩ показаха в сряда, че щатската инфлация се е ускорила до годишно ниво от 9,1% през юни, надминавайки прогнозите на икономистите за 8,8% ръст. За сравнение - през май показателят се е равнявал на 8,6 на сто.

Основната инфлация, извън волатилността при цените на храните и енергията, се е ускорила до 5,9 на сто.

Цената на златото продължава да намалява с над 3 долара до 1721,5 долара за тройунция. Предходния ден жълтият метал поевтиня до най-ниското си ниво от девет месеца.

Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 2,98%.

Salesforce, Walt Disney, Boeing и Visa изтриват по съответно 2,08%, 2,40%, 2,64% и 1,86% от капитализацията си, натежавайки на Dow.

Стойността на ценните книжа на Nvidia, Netflix и Alphabet намалява с по над процент, докато опасенията за растежа се покачват, а акциите на Twitter поскъпват с 5,52%. По-рано в сряда социалната мрежа обяви, че ще съди Илон Мъск.

Всички сектори в S&P 500 са на червено с изключение на енергийния, подпомаган от акциите на енергийните компании - ценните книжа на Devon Energy и Occidental Petroleum добавят по 0,65%, и по 0,31% към стойността си.

След като дългоочакваните данни за щатската инфлация бяха публикувани, сега вниманието на инвеститорите се насочва към сезона на отчетите за второто тримесечие на годината.

Акциите на Delta Air Lines поевтиняват с 8,52%, въпреки че компанията надмина очакванията за печалбата си, подкрепена от туристите, готови да плащат повече, за да пътуват. Впоследствие ценните книжа на United, American Airlines и Southwest също започнаха да поевтиняват, отписвайки 3,30%, 5,08% и 2,31%

В четвъртък предстои JPMorgan и Morgan Stanley да публикуват финансовите си отчети. Данните от големите банки може да дадат информация дали щатската икономика се е насочила към рецесия, като казаното от изпълнителните им директори може да се окаже по-важно за инвеститорите, отколкото данните във финансовите отчети, пише Чарли Грант за The Wall Street Journal.

Банковите мениджъри имат добър поглед над случващото се, тъй като имат достъп и до финансите на милиони американски домакинства. Напоследък обаче банките не могат да постигнат консенсус за това накъде се е насочила щатската икономика, а това не е неосновано - безработицата остава на близки до рекордните ниски равнища, равнявайки се на 3,6%, темпът на наемане е добър, икономическата активност - също, но инфлацията продължава да се ускорява.

Статистиката на министерството на труда може да мотивира Федералния резерв на САЩ да одобри още едно лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.) по-късно този месец или дори да направи още по-агресивен ход, за да озапти инфлацията.

През юни Фед одобри най-голямото увеличение от 1994 г. насам, с което цената на кредитите достигна диапазон между 1,5-1,75%.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,41% до 99,08 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява незначително до 95,78 долара за барел.

*Към 17:19 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още