IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones и S&P 500 записват пета поредна седмица с ръстове

Различни фактори повишиха цената на петрола на световните пазари с 20% от септември до сега

23:22 | 22.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите индекси на Wall Street затвориха последната сесия преди Коледа на червена територия, макар че пониженията са незначителни. Dow Jones и S&P 500 записват пета поредна седмица с ръстове.

По-рано днес президентът Доналд Тръмп постави подписа си под данъчната реформа на САЩ, което беше оценено като позитивно от пазарите, защото ще увеличи парите на бизнеса, пише CNBC.

В момента обаче не знаем какво ще бъде отражението върху специфичните позиции на предприятията и как те ще реагират на увеличените парични потоци, коментира Бен Снайдер, стратег в Goldman Sachs пред агенцията.

Dow Jones загуби 0,11% от стойността си и достигна 24 754,06 пункта, или с 0,4% повече спрямо миналия петък.

На представянето на индекса днес натежа търговията на Nike, чиито акции поевтиняха с 2,3% до 63,29 долара за брой, след като съобщи за по-слаби от очакваното финансови резултати. Новината за сделката с Roche пък изпрати цената на акциите на Ignyta до нивото от 26,85 долара за брой, или ръст от почти 73 на сто.

Широкият S&P 500 се понижи с 0,05% до 2 683,34 пункта,но за седмицата има увеличение от 0,3%. Nasdaq изтри 0,08% от стойността си и финишира на ниво от 6 959,96 пункта. Това е с 0,3% по-високо спрямо края на миналата седмица.

На петролните пазари европейският сорт Brent прескочи нивото от 65 долара за барел. Обемите на търговията бяха свити, но европейският сорт записа ръст на цената си от 0,5% до 65,25 долара за барел. За седмицата Brent-ът записа повишение на цената от 3,2% и общо пет поредни сесии с повишения.

Американският лек суров петрол повиши цената си в четири сесии през седмицата, с общо 2%. В последната сесия преди празниците американският сорт поскъпна с 0,2% до 58,47 долара за барел.

В резултат от напрежението в Близкия изток от септември до сега цената на петрола се е повишила с 20%, изчислява Market Watch. През тази седмица фокусът на пазарите беше насочен и към спрените доставки по петролопроводът Forties в Северно море.

Цената на златото успя да навакса петмесечното дъно, достигнато в първите седмици на декември. Последната за тази седмица сесия ценният метал поскъпна с 0,6% до 1 278,80 пункта. Апетитите за златото сякаш се завръщат, коментират анализаторите и отбелязват, че цената му се е повишила с 10% от началото на годината досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още