IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones продължава победния си ход в очакване на данъчната реформа в САЩ

Технологичните гиганти Facebook и Alphabet обаче повлякоха надолу стойността на Nasdaq. Петролът поевтиня за първи път от три сесии

23:17 | 04.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите индекси на фондовите пазари отвъд Океана финишираха с разнопосочно движение. С ръст и нов рекорд на стойността си завърши Dow Jones, като инвеститорите са в очакване на добри новини относно промените в данъчната система в САЩ.

S&P 500 и Nasdaq обаче изтриха част от стойността си в първата сесия за седмицата.

"Всеки, който притежава акции, е щастлив с гласуването в Сената за данъчната реформа", каза управляващият партньор на Gullane Capital Partners Трип Милър, цитиран от CNBC.

Републиканците успяха да прокарат необходимостта от промени в данъчната система по време на гласуването в Сената в ранните часова на 2 декември. Предложението има още за доработване, но очакванията са, че промяната ще бъде факт до края на годината, пише още агенцията.

Това доведе до оживление на Wall Street и първоначално индексът на сините чипове записа ръст от над 300 пункта. Към края на търговията обаче настроенията се промениха и Dow Jones финишира с ръст от почти 60 пункта, или 0,24% до 24 290,05 пункта. Подкрепа на индекса оказа търговията на Boeing и на Walt Disney.

S&P 500 не удържа ръста и към края на сесията записа спад от 0,11% до 2 639,44 пункта. Търговията на финансовите и телекомуникационните компании поддържаха широкият индекс на зелена територия по време на сесията, но в края на деня се предадоха.

На този фон спадът на Nasdaq е съществен - от 1,05% до 6 775,37 пункта. На стойността на индекса натежа търговията с акциите на технологични гиганти, сред които Facebook, Alphabet, в чиято холдингова структура е Google, и Netflix.

Цената на петрола намалява за първи път от три сесии, след като стана ясно, че САЩ са добавили още платформи за добив на петрол през миналата седмица. Цената на американският лек суров петрол се понижи с 1,5% до 57,47 долара за барел. Европейският Brent финишира на ниво от 62,45 долара за барел, което е спад от 2 на сто.

Златото губи привлекателността си като убежище за инвеститорите на фона на очакванията за много по-благоприятна за бизнеса среда в САЩ. Ценният метал поевтиня с 0,4% до 1 277,70 долара за трой унция, пише Market Watch.

На валутните пазари паундът губи от стойността си спрямо основните валути, след като стана ясно, че няма сделка между Брюксел и Лондон за Brexit. Спрямо щатския долар намалението е незначително - в края на търговския ден един паунд се разменя за 1,3471 долара, спрямо 1,3478 долара за един паунд в петък.

Спрямо единната европейска валута обаче спадът е в рамките на 0,4% до 0,8797 паунда за едно евро. Едно евро се разменя за 1,1853 долара, спрямо 1,1896 долара за евро в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още