IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones расте със 100 пункта след по-слаби от очакваното данни за инфлацията*

Последните данни за инфлацията са далеч от нивата, които много хора на пазара се страхуват да видят, твърди анализатор

17:40 | 10.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street отвориха с повишения сесията в четвъртък след по-слаби от очакваното данни за инфлацията, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones малко след началото на търговията прибави 100 пункта към стойността си, като петролната компания Exxon Mobil е най-добре представящата се в рамките на показателя с ръст в цената на акциите си от 1,14%.

Широкият измерител S&P 500 се придвижва във възходяща посока с 0,34% до 2706,92 пункта. Технологичният Nasdaq се покачва с 0,31%.

Акциите на Booking Holdings поевтиняха с над 6%, след като компанията обяви разочароващи прогнози за следващото тримесечие. За първото тримесечие на годината обаче дружеството отчете печалба и приходи над прогнозните.

Потребителските цени в САЩ са се повишили с 0,2% през април, докато икономистите, интервюирани от Ройтерс очакваха ръст от 0,3%. По-слабите от очакваното данни намаляват опасенията, че Федералният резерв ще затегне паричната си политика с по-бърз темп, отколкото очаква пазара.

„Последните данни за инфлацията са далеч от нивата, които много хора на пазара се страхуват да видят“, коментира Майк Лоувенгарт, вицепрезидент по инвестиционната стратегия на E-Trade. Според него в контекста на силната икономика, която набира скорост, този скромен растеж на инфлацията е добре дошъл за по-голямата част от хората.

От четвъртък пазарните очаквания за увеличение на лихвите през юни и септември са съответно 100% и 76% според инструмента FedWatch на CME Group. Това е в съответствие с прогнозите на Фед за лихвените проценти, публикувани през март, когато централната банка за последно вдигна лихвите.

Междувременно от други данни стана ясно, че молбите за обезщение при безработица в САЩ остават близо до 48-годишно дъно на ниво от 211 хил.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации се понижи леко до 2,959, след като в сряда премина границата от 3%.

*Информацията е актуална към 16:58 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още