IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow прибави близо 500 пункта след лекото успокоение в отношенията САЩ-Китай*

Инвеститорите осъзнаха, че търговска война не е в ничий интерес, коментират анализатори

18:08 | 26.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street отвориха сесията с рязък скок в понеделник след значителните загуби в предходната сесия на фона на успокояването на напрежението между САЩ и Китай, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones прибави 486 пункта към стойността си до 24019,85 пункта, като Microsoft е най-добре представящата се компания, включена в индекса.

Широкият измерител S&P 500 се повишава с 1,68% до 2631 пункта, а технологичният Nasdaq скача с 1,82% до 7120 пункта.

Financial Times съобщи днес, че Китай е предложил да купи повече полупроводници от САЩ, за да помогне да се намали търговският излишък със САЩ. Wall Street Journal също информира, че американски и китайски официални представители работят за подобряване на американския достъп до китайските пазари.

Инвеститорите „явно осъзнаха, че търговска война не е в ничий интерес и следователно е изключително малко вероятна“, коментира Джеръми Клейн, главен пазарен стратег в FBN Securities. “Президентът Тръмп по-конкретно просто иска да изпълни предизборно обещание, а Китай ще задейства само символични контрамерки, за да успокои гражданите си“, допълва анализаторът.

Пазарите в другите краища на света също постигнаха ръст в понеделник. В Азия някои индекси се повишиха след информацията, че САЩ са се съгласили да изключат Южна Корея от митата върху стоманата. В същото време в Европа индексите отбелязаха лек скок, докато инвеститорите се отърсват от безпокойството във връзка с потенциална търговска война.

Социалните мрежи продължават да са обект на внимание, тъй като злоупотребата с данни остава ключова тема на обсъждания. Миналата седмица се появиха съобщения, според които компанията Cambridge Analytica е събрала данни от 50 млн. профила във Facebook без разрешението на потребителите.

Макар че социалната мрежа се извини и опита да поправи нещата, притесненията остават. Книжата на Facebook поевтиняват с 1,6% и за кратко попаднаха на територията на мечия пазар.

В същото време членове на американския Федерален резерв (Фед) се очаква да произнесат речи на различни събития в понеделник. Сред тях е заместник-председателят на Фед Рандъл Куарлес, който ще говори на ежегодната среща на Глобалния форум HOPE в Атланта.

*Информацията е актуална към 17.07 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още