IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ се опитват да предотвратят търговската война

Сесилия Малмстрьом се срещна днес с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър

18:26 | 10.03.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лайтхайзър (вляво),&nbsp;Малмстрьом и Секо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лайтхайзър (вляво), Малмстрьом и Секо. Снимка: Ройтерс

Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом се срещна днес с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър на фона на усилията на ЕС да бъде изключен от митата върху вносната стомана и алуминий, наложени от американския президент Доналд Тръмп, предаде DPA, цитирана от БТА.

Тристранната среща, която включва и японския министър на икономиката Хирошиге Секо, става два дни след като Тръмп подписа документа за налагане на вносно мито от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия.

Разговорите започнаха около 13,20 часа местно време днес, два часа по-късно от планираното, тъй като полетът на Лайтхайзър закъсня.

Срещата бе насрочена преди седмици в рамките на усилията да се реши въпросът за свръхкапацитетите в стоманения и алуминиевия сектор.

Като се имат предвид обстоятелствата при посещението на постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър в Брюксел в събота ЕС ще предаде посланието, че очаква ЕС да бъде напълно изключен от американските мерки без предварителни условия или преговори, каза пожелал анонимност източник от Европейската комисия преди разговорите.

ЕС заявява, че има дългогодишен съюз в областта на сигурността със САЩ и сътрудничи за решаване на проблема със свръхкапацитетите в стоманодобива.

Тръмп обосновава решението си, като се позовава на рядко използван американски закон, позволяващ на президента да вземе мерки срещу вноса, ако се подкопава националната сигурност.

Малмстрьом каза вчера, че ще поиска разяснения по американското решение и че разчита ЕС да бъде изключен от мерките. Тя обаче обеща, че ще бъдат взети контрамерки в съответствие с правилата на Световната търговска организация, ако митата бъдат приложени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
DADA
преди 6 години
Я се осъзнай.! То колко пъти лопа мандалото, и след това рижия *** обясняваше, как не са го разбрали правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Мандалото падна ... събуждай се !"Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указа, с който се въвеждат вносни мита за стомана и алуминий в страната 25% за стоманата и 10% за алуминия. На пресконференцията при подписването на документа президентът покани американски работници, които бурно аплодираха полагането на историческия подпис."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
lyusien
преди 6 години
Вероятно Тръмп няма да наложи мита на Е С и Япония за стоманата и алуминия но ще им наложи мита на автомобилите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още