IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan пуска дигитална банка във Великобритания следващата седмица

Американската банка ще предлага услугите си само чрез мобилно приложение

22:19 | 17.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

JPMorgan Chase ще пусне дългоочакваната си дигитална банка във Великобритания идната седмица, предава CNBC.

С хода американският банков гигант ще отправи предизвикателство към големите британски кредитори, сред които HSBC, Barclays, Lloyds и NatWest, както и към стартиращи компании като Monzo и Starling.

JPMorgan ще засили и конкуренцията си с Goldman Sachs, която пусна своя дигитален банков продукт Marcus във Великобритания през 2018 г.

Базираната в Ню Йорк JPMorgan обяви за първи път планове да пусне бранда си Chase във Великобритания по-рано тази година. Вместо да установява физически клонове JPMorgan ще предлага услугите си само чрез мобилно приложение.

Това е първата експанзия в чужбина на бранда за банкиране на дребно в 222-годишната история на JPMorgan.

Санук Висванатан, главен изпълнителен директор на подразделението за международно банкиране на дребно в JPMorgan, казва, че експанзията на банката във Великобритания е „много голям стратегически ангажимент“.

Първоначално Chase ще предлага проверка на сметки с програма за възнаграждения. На по-късен етап тя също така планира персонални заеми, инвестиции и ипотечни кредити.

Пазарът на банкиране на дребно във Великобритания става все по-оживен. Подкрепящите финтех индустрията регулации позволяват на компании като Monzo, Revolut и Starling, предлагащи проверка на сметки и други услуги чрез смартфон, да процъфтяват и да се превръщат в компании за милиарди долара.

Тези дигитални банки си спечелиха милиони клиенти, а някои дори опитаха късмета си с навлизане на американския пазар. Revolut, която сега има над 15 млн. потребители, беше оценена на 33 млрд. долара, което я превръща в най-ценния технологичен стартъп във Великобритания.

Пристигането на JPMorgan във Великобритания ще подложи на още по-голям натиск традиционните кредитори в страната. Подкрепяният от държавата кредитор NatWest опита, но не успя да се противопостави на конкурентите от финтех индустрията с дигиталната си банка Bó.

При управлението на новия главен изпълнителен директор Джейми Даймън JPMorgan опитва да се бори със заплахата на финтех звезди като PayPal и Square чрез редица придобивания.

В рамките на усилията си за експанзия във Великобритания банката се съгласи да придобие онлайн компанията за управление на богатство Nutmeg през юни. По-късно същия месец тя обяви сделка за придобиването на OpenInvest, платформа за етично инвестиране, базирана в Сан Франциско.

По-рано този месец JPMorgan съобщи, че планира да придобие мажоритарен дял в подразделението за онлайн разплащания на Volkswagen.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още