Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

JPMorgan пуска дигитална банка във Великобритания следващата седмица

Американската банка ще предлага услугите си само чрез мобилно приложение

JPMorgan пуска дигитална банка във Великобритания следващата седмица

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

JPMorgan Chase ще пусне дългоочакваната си дигитална банка във Великобритания идната седмица, предава CNBC.

С хода американският банков гигант ще отправи предизвикателство към големите британски кредитори, сред които HSBC, Barclays, Lloyds и NatWest, както и към стартиращи компании като Monzo и Starling.

JPMorgan ще засили и конкуренцията си с Goldman Sachs, която пусна своя дигитален банков продукт Marcus във Великобритания през 2018 г.

Базираната в Ню Йорк JPMorgan обяви за първи път планове да пусне бранда си Chase във Великобритания по-рано тази година. Вместо да установява физически клонове JPMorgan ще предлага услугите си само чрез мобилно приложение.

Това е първата експанзия в чужбина на бранда за банкиране на дребно в 222-годишната история на JPMorgan.

Санук Висванатан, главен изпълнителен директор на подразделението за международно банкиране на дребно в JPMorgan, казва, че експанзията на банката във Великобритания е „много голям стратегически ангажимент“.

Още по темата
Първоначално Chase ще предлага проверка на сметки с програма за възнаграждения. На по-късен етап тя също така планира персонални заеми, инвестиции и ипотечни кредити.

Пазарът на банкиране на дребно във Великобритания става все по-оживен. Подкрепящите финтех индустрията регулации позволяват на компании като Monzo, Revolut и Starling, предлагащи проверка на сметки и други услуги чрез смартфон, да процъфтяват и да се превръщат в компании за милиарди долара.

Тези дигитални банки си спечелиха милиони клиенти, а някои дори опитаха късмета си с навлизане на американския пазар. Revolut, която сега има над 15 млн. потребители, беше оценена на 33 млрд. долара, което я превръща в най-ценния технологичен стартъп във Великобритания.

Пристигането на JPMorgan във Великобритания ще подложи на още по-голям натиск традиционните кредитори в страната. Подкрепяният от държавата кредитор NatWest опита, но не успя да се противопостави на конкурентите от финтех индустрията с дигиталната си банка Bó.

При управлението на новия главен изпълнителен директор Джейми Даймън JPMorgan опитва да се бори със заплахата на финтех звезди като PayPal и Square чрез редица придобивания.

В рамките на усилията си за експанзия във Великобритания банката се съгласи да придобие онлайн компанията за управление на богатство Nutmeg през юни. По-късно същия месец тя обяви сделка за придобиването на OpenInvest, платформа за етично инвестиране, базирана в Сан Франциско.

По-рано този месец JPMorgan съобщи, че планира да придобие мажоритарен дял в подразделението за онлайн разплащания на Volkswagen.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
САЩ планират нов данък за супербогаташите