IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как законът за санкциите на САЩ притеснява руските милиардери?

Основните опасения на богатите са да не попаднат под удара на санкциите заради предполагаема близост с Владимир Путин

20:37 | 04.12.17 г. 2
<p>
	Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Когато адвокатите от Debevoise & Plimpton провеждат семинар в Москва, за да обяснят влиянието на новото законодателство за санкциите срещу Русия в САЩ, те са изненадани от интереса, който темата предизвиква, пише Bloomberg.

Причина за интереса е една от разпоредбите в закона, според която президентът Доналд Тръмп може да идентифицира „олигарсите“ в кръга на Владимир Путин, на които могат да им се наложат индивидуални санкции, включително забрана за пътувания, заради евентуалната намеса на Кремъл в изборите в САЩ.

Американското финансово министерство не дава много индикации как точно ще се случва процедурата. Затова и руските милиардери са изпаднали в безпомощна тревога, посочва информационната агенция. Един от най-богатите хора в страната коментира, че би било глупаво да се опита да лобира срещу включването на Вашингтон, защото това би го нарочило.

Класифицирането като „олигарх“ няма да доведе автоматично до наказанията, наложени вече на десетките руски и украински компании и политици. Само заплахата обаче е достатъчна, за да навреди на търговските перспективи на почти неограничен брой руснаци, твърди Алън Карташкин, партньор в Debevoise в Москва.

Няколко милиардери с различна степен на политическо влияние заявяват, че са разтревожени от възможността да бъдат посочени и да попаднат в списъка, поради което се обръщат и към адвокатите. Най-честият им въпрос е какво могат да направят, ако това се случи. Отговорът е нищо.

Изпълнителен директор на голяма адвокатска кантора в САЩ казва, че всичките му основни руски клиенти се притесняват от черния списък. Той се опасява, че ще бъде принуден да спре да ги представлява. Дори и някои руснаци, които не притежават милиарди и не стоят близко до Кремъл, казват, че се чувстват притиснати.

Американският закон за санкциите срещу Русия, подписан от Доналд Тръмп на 2 август, дава указания на Министерството на финансите, заедно с Държавния департамент и разузнавателните служби, да идентифицират длъжностни лица и олигарси, определени от близостта им с руския режим и нетната стойност на активите им.

Докладът, който трябва да бъде получен в рамките на 180 дни от подписването на закона, трябва да включва"индекс на корупцията по отношение на тези лица и всички чуждестранни активи, които те могат да притежават“.

Законодателството позволява на Конгреса да блокира опити на Тръмп да намали санкциите и да наложи забрана за покупки на руски държавен дълг от американските инвеститори. Такава забрана би могла да попречи на финансите на Русия и да утежни допълнително взаимоотношенията между Вашингтон и Москва.

Въпреки големите надежди на Кремъл, че изненадващата победа на Тръмп ще затопли връзките с Русия, напрежението се задълбочава заради множеството разследвания на възможни тайни споразумения с Москва около кампанията на американския лидер.

Премиерът Дмитрий Медведев определи състоянието на руско-американските отношения като „отвратително“ през миналата седмица. Това се случи преди бившият съветник по националната сигурност на Тръмп Майкъл Флин да се признае за виновен, че е лъгал следователи за разговорите си за санкциите и други въпроси с руския посланик преди встъпването в длъжност на американския президент.

САЩ може и да успеят да направят живота на някои от най-близките съюзници на Путин труден. Това обаче няма как да се превърне в натиск върху руския президент да промени курса, посочва Олга Кришанова, която изучава управляващия елит в Руската академия на науките. „Ако Западът смята, че може да свали Путин така, това няма да стане“, допълва тя.

Решимостта на Конгреса на САЩ обаче е ясно изразена. Американските власти явно мислят, че санкциите могат да бъдат мощен инструмент за влияние.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 5
ivan4o555
преди 6 години
Митьо, продавай кравите и биволите и си купи рубли, долара ке умре все некога, но много след тебе и всички нас!А рублата ще стане галактическа валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
Ако Западът смята, че може да свали Путин така, това няма да станепешкира ше операт крадците , дето са си внесли парите в западни "сигурни" банки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още