IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любимата игра на Тръмп: тази на ултиматумите

Дали американският президент не е просто куче, което само лае, но не хапе, се питат в New York Times

10:35 | 02.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Признайте си! Не сте ли искали поне веднъж да се насладите на чувството да можете да поставяте ултиматум след ултиматум? И да се радвате на всички опити, които се предприемат за умиротворяване?

Е, американският президент Доналд Тръмп очевидно се забавлява много през тези дни с играта на ултиматумите – до такава степен, че в рамките на спора за наказателни мита с Европа постави нов краен срок.

Очевидно подобни хора го радват, защото само ден по-късно стана ясно, че американското министерство на финансите дава още месец, до 6 юни 2018 година, на Олег Дерипаска да продаде дяловете си в "Русал", En+ и ГАЗ. Преди седмица Дерипаска съобщи, че ще намали дела си в En+ и е готов да излезе от управлението. Източници на Bloomberg преди време обаче бяха категорични, че бизнесменът няма намерение да се откаже от "Русал".

Реакцията на германския министър на икономиката Петер Алтмайер е странна – нови умилквания пред американския президент.

Други политици в Берлин и Брюксел обаче започват да се чудят дали New York Times не е прав с предположението си, че президентът на страната само лае, но не хапе. А не може да отречем компетентността на медията по темите, свързани с Тръмп.

В редакцията на Times имат и почти 50-те въпроса, които специалният прокурор Робърт С. Мълър иска да зададе на шефа на Белия дом. Повечето от тях касаят отношенията на Тръмп с Русия и възможните манипулации на изборите в САЩ. Мълър например пита защо съветникът по сигурността Майкъл Флин и шефът на ФБР Джеймс Коми е трябвало да напуснат позициите си толкова рано.

Този път президентът не може да изтегли жокера с ултиматумите.  „Най-опасните неверни думи са умерено изкривените истини", бе казал навремето немският професор по експериментална физика Георг Кристоф Лихтенберг. Макар изречени през Просвещението, дори и днес тези думи звучат актуално. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Не му се получават на дедо Дони ултиматумите. Даде на Сирия, после бум-бум 103 томахавки.Ама въпросните му спретнаха ембарго:- Някои не тръгнаха да летят.- Някои сключиха сделка със Сирийското ПВО и паднаха.- 2 направо долетяха при руснаците, за да ги изучат и да бъдат показани на части.- 20-тина само удариха сгради, при това изоставени.Иначе все си мислех, че дедо Дони ще е по-добре от полуживата, но от днес: всеки американски президент ще е: GO TO TRASH BIN !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още