IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: САЩ нямат намерение да излизат от Световната търговска организация

Според източник на сайта Axios американският президент често обсъжда подобна възможност със съветниците си

17:40 | 29.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският министър на финансите Стивън Манучин заяви днес, че информацията на сайта Axios, според която президентът на САЩ Доналд Тръмп иска Вашингтон да излезе от Световната търговска организация (СТО) не е вярна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Няма водеща новина тук... не е вярно", заяви пред телевизия Fox Манучин, определяйки информацията като "фалшива новина".

Axios съобщи по-рано днес, като се позова на хора, които участват в дискусиите в президента, че Тръмп често е казвал на съветниците си, че иска САЩ да излязат от СТО - стъпка, която би имала катастрофални последици за световната търговия.

"Това е преувеличение", каза Манучин.

Президентът бе ясен с нас и с другите, той има опасения, свързани със СТО. На мнение е, че има аспекти в организацията, които не са честни и смята, че Китай и други страни я използват за собствена изгода, но ние сме фокусирани върху свободната търговия, заяви Манучин.

Според източника на Axios Тръмп често казвал пред съветниците си: "Не знам защо сме в нея. СТО е създадена от останалия свят, за да прецаква САЩ".

Axios изтъква, че евентуално изтегляне от СТО ще изисква одобрението на Конгреса чрез приемане на закон, а Тръмп едва ли ще го убеди да изпълни желанието му.

Белият дом не отговаря засега на искането за коментар, отбелязва Ройтерс.

Миналия петък САЩ засилиха заплахите си към глобалната търговска система, заявявайки, че могат да наложат вето на решенията на организацията по спорове, ако СТО ги разглежда по-дълго от разрешените 90 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още