Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Morgan Stanley отчете по-ниска от очакваното печалба за четвъртото тримесечие

Печалбата на банката, която е една от шестте най-големи в САЩ, за периода е 1,5 млрд. долара

Morgan Stanley отчете по-ниска от очакваното печалба за четвъртото тримесечие

Снимка: Ройтерс

Печалбата на американската банка Morgan Stanley не успя да отговори на очакванията на анализаторите за последното тримесечие на 2018 г., след като ръстът на корпоративните сделки не е компенсирало забавянето при търговията.

Печалбата на банката, която е една от шестте най-големи в САЩ, за периода е 1,5 млрд. долара, или 80 цента на акция, а приходите възлизат на 8,5 млрд. долара, съобщава в. Wall Street Journal.

Още по темата

И двете суми са под представянето на финансовата институция преди година, когато печалбата за акция бе от 84 цента без еднократните ефекти от промяната в данъчното законодателство от края на 2017 г. Приходите пък бяха с милиард повече до 9,5 млрд. долара.

Анализатори, допитани от Refinitiv, очакваха печалба от 1,6 млрд. долара, или 89 цента на акция, при приходи от 9,3 млрд. долара.

След новината акциите на Morgan Stanley поевтиняха с близо 5% в предборсовата търговия.

Данните сигнализират за забавяне в края на иначе силната година за изпълнителния директор Джеймс Горман. Банката отчете рекордни годишни приходи от 40,1 млрд. долара, което представлява ръст от 6% спрямо 2017 г. В миналото той си постави амбициозни цели за бъдещето на банката, голяма част от които успя да осъществи – по-висока доходност в брокерския сегмент, свиване на търговската дейност с фиксиран доход, запазвайки размера на печалбата, както и възвръщаемост за акционерите от над 10%.

През последното тримесечие единственото от четирите основни подразделения на Morgan Stanley, което отчете по-високи приходи спрямо 2017 г., беше това за управлението на активи. В същото време обаче количеството пари, което отделът управлява, се сви заради сътресенията на пазара и отдръпването на инвеститорите от акции и облигации.

Голямата изненада дойде от търговията с книжа, където лидерът Morgan Stanley не успя да достигне двуцифрените ръстове на своите конкуренти, сред които Goldman Sachs и JPMorgan Chase. Приходите от този бизнес на банката останаха без промяна спрямо година по-рано.

Приходите от търговия с активи фиксирана доходност достигнаха 564 млн. долара – спад от 30% на годишна основа. Това е и най-лошото представяне на финансовата институция от три години насам.

Спад отчитат и приходите от инвестиционно банкиране, но с по-умерените 3%. Ръст от 44% се наблюдава при приходите от сливания и спад от 28% при тези от застрахователна дейност.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Сътресенията между САЩ и Китай помрачиха старта на сесията на Wall Street*