IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq отсрами Wall Street днес - с пореден рекорд

Забележително е, че централните банкери остават достатъчно спокойни по отношение на перспективите за инфлацията, казва анализатор

23:09 | 23.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Засега перспективата за непроменена разхлабена парична политика на САЩ не помага, но и не пречи много на Wall Street. Американският водещ борсов индекс Dow Jones и широкият S&P 500 не успяха да запазят ръстовете си в сряда, като търговията се промени съвсем леко и индексът на сините чипове се понижи с 0.2 съответно на 33 873 пункта, докато широкият бенчмарк загуби 0,1% (5 пункта) до 4242 пункта. Само технологичният Nasdaq отбелязва ръст и рекордно ниво за втори пореден ден - с 0,1% или 8 пункта до 14 272 пункта. Това е 16-ият рекорд на този индекс за 2021 г., изчислява MarketWatch.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джерoм Пауъл потвърди в рамките на изслушване в Конгреса във вторник, че настоящият ценови натиск е временен и че Фед ще бъде търпелив. „Притесненията за повишаването на лихвените проценти в обозримо бъдеще отшумяват“, каза анализаторът Йохен Щанцл от онлайн брокера CMC Markets. „Технологичните акции отново се възползват от това развитие“. Според експерти нарастващата инфлация и по-високите лихвени проценти обезценяват бъдещите печалби за тези компании с висок растеж.

„Забележително е, че централните банкери остават достатъчно спокойни по отношение на перспективите за инфлацията“, казва главният икономист на Dekabank Улрих Катер. По този начин участниците на финансовия пазар биха се дистанцирали до известна степен от идеята за бърза рефлация на националните икономики, т.е. ако цените се повишат рязко в резултат на икономическия стимул. Доходността по държавните облигации, която бе спаднала до известна степен през последните няколко дни, би помогнала на фондовите пазари в замяна, каза Катер.

В съответствие със самообладанието на Федералния резерв публикуваните тази сряда американски икономически данни се оказаха по-скоро отрезвяващи. Производствената активност в САЩ се разширява през юни с най-бързите темпове от 2007 г. насам, подхранвана от облекчаването на пандемичните ограничения и укрепването на вътрешната икономика. Индексът на мениджърите по доставките в производството (PMI), изготвян от IHS Markit, е нараснал до 62,6 спрямо очакваните 61,5, според анкетираните от Ройтерс икономисти. Това е четвърто поредно месечно увеличение.  Подиндексът за услугите падна до 64,8 - изненадващо силно, въпреки че остава близо до рекордните нива, предава Bloomberg. Но това не даде силен импулс на борсата. Освен това продажбите на нови жилища отново спаднаха рязко.

На този фон акциите на компанията майка на Google Alphabet, Facebook и Microsoft се покачиха до рекордни висоти по време на сесията, но не всички успяха да запазят ръстовете. При първата спадът е от 0,17%, за социалната мрежа имаше лек ръст от 0,46%, докато при софтуерния концерн бе отчет спад от 0,089%.

А Microsoft временно се присъедини към Apple като втората американска компания с пазарна стойност над два трилиона долара. Във вторник Microsoft временно прескочи тази стойност за първи път.

Междувременно цената на американския суров нефт WTI се повиши временно с почти два процента до тригодишен връх от 74,25 долара за барел (159 литра).

Стойността на фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка през август на Междуконтиненталната борса в Лондон нарасна днес с 1,62 процента до 76,02 долара за барел. За последен път Брентът превиши прага от 76 долара през октомври 2018 година. Десетина минути по-късно растежът на котировките се забави леко. 

Търсенето продължава да надвишава предлагането, казва анализаторът на Commerzbank Ойген Вайнберг. „Освен това очакваното много скоро връщане на иранския износ на петрол на пазара след избора на консервативния духовник Ебрахим Раиси на президентските избори изглежда по-малко вероятно“. Цената на петрола получи допълнителен тласък от изненадващо резкия спад в американските складови запаси.

При биткойна „ловците на сделки“ използваха неотдавнашния спад на цените, за да напазаруват изгодно. Кибервалутата поскъпна до 33 595 долара, след като се обезцени до 28 800 долара във вторник. „Доверието на инвеститорите обаче си остава нарушено“, заяви пазарният анализатор Милан Куткович от брокерската компания Axi.

Въпреки това инвеститорите посягат към акции от сектора на криптовалутите и компаниите, които се занимават с блокчейн технологията, залегнала в основата на Биткойн & Сие. Акциите на Coinbase, Riot, Marathon и Silvergate поскъпнаха с до четири процента. 

Акциите на производителя на лекарства Glaxo Smithkline поскъпнаха с 1,2 на сто. Компанията обяви плановете си да отдели бизнеса си за здравеопазване на потребителите в отделна компания. В крайна сметка Glaxo ще получи плащане от 11 милиарда долара от новата компания.

Книжата на Microstrategy поскъпнаха първоначално с 4,5 на сто, но минаха в отстъпление до края на сесията. Компанията за бизнес анализи държи биткойни за няколко милиарда докара и използва скорошното поевтиняване, за да напазарува още от криптовалутата. 

Сред най-големите губещи на Nasdaq 100 са акциите на Electronic Arts със спад от около 1,6 на сто. Производителят на компютърни игри купува компанията за игри Playdemic от телекомуникационната група AT&T - въпреки че досега тя е постигнала само едно попадение с "Golf Clash". Акциите на AT&T напоследък поскъпват умерено.

Според запознати фармацевтичният търговец на дребно McKesson проучва продажбата на европейския си бизнес. Това би означавало, че McKesson ще „отмени“ покупката си на германския Celesio през 2014 г., съобщи Bloomberg, позовавайки се на запознати. Инвеститорите бяха предпазливи по отношение на новината и книжата се търгуват с лек спад от 0,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още