IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джером Пауъл: Фед няма да вдига лихвите заради опасенията за инфлацията

Федералният резерв ще се фокусира върху широк набор от данни за пазара на труда, за да определи предстоящата си парична политика

23:11 | 22.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Graeme Jennings/Bloomberg</em></p>

Снимка: Graeme Jennings/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл потвърди намерението на американската централна банка да насърчи „широкото и приобщаващо“ възстановяване на пазара на труда и да не вдига лихвените проценти твърде бързо, на база на страха от задаващата се инфлация, предава Ройтерс.

„Няма да вдигнем превантивно лихвените проценти, защото се страхуваме от възможно ускоряване на инфлацията. Ще изчакаме доказателства за реална инфлация или други дисбаланси“, коментира Пауъл по време на изслушване пред комисия към Камарата на представителите в Съединените щати.

Скорошните повишения на цените не подсказват за такова състояние на икономиката, което би изисквало по-високи лихвени проценти.

За определянето на предстоящата парична политика лидерът на Фед заяви, че централната банка ще се фокусира върху широк набор от статистически данни за пазара на труда, включително как се справят различните расови и други групи.

„Няма да гледаме само основните данни за безработицата“, заяви Пауъл. „Ще разгледаме всички видове мерки... Това е най-важното нещо, което можем да направим, за да гарантираме по-пълното споделяне на ползите от възстановяването".

Представителите на комисията притиснаха Пауъл за това как Фед балансира нарастващите инфлационни рискове с обещанието си да гарантира, че икономиката ще възстанови всички работни места, загубени от началото на коронавирусната пандемия.

„Имаме нестабилна заетост и по-висока инфлация“, коментира републиканецът от Охайо Джим Джордън, визирайки поставените от Конгреса цели на Фед за осигуряване на максимална заетост и стабилни цени.        

Доскоро имаше малко забележим конфликт между тези цели. Но откакто Пауъл се яви за последно пред комисията през септември, прогнозата на централната банка за инфлацията се удвои. Прогнозата, публикувана от Фед миналата седмица, показа, че се очаква през 2021 г. цените да се увеличат с 3,4%, спрямо 1,7%, прогнозирани през миналия септември.

Междувременно ръстът на работните места е по-слаб от очакваното, а някои от колегите на Пауъл открито предполагат, че пандемията е накарала толкова много хора да се пенсионират, че може да е нереалистично да се мисли, че икономиката може да се върне до нивото на заетост отпреди кризата, преди Фед да има нужда да затегне паричната политика.

По думите на Пауъл ускоряването на инфлацията до 5% не е приемливо, но данните за заетостта и ценовият натиск се случват в необичайна обстановка – Covid кризата, ето защо Федералният резерв е „смирен“ в издаването на прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 2 години
Леле какво падение, финансовия гении Ердоган, познат с гениалната си теза, ча като вдигаш лихвите се увеличава инфлацията и я то и от ФЕД ядно са повярвали на тази теория и мислят сляпо да я следват, колко гениялно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
baba_meca
преди 2 години
ако вдигнат лихвите, как ще си плащат дълга- май това им е проблема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още