IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: С повишаването на лихвите защитаваме най-добре икономическото възстановяване

Според гуверньора на Фед централната банка днес не трябва да приема сегашните си оценки на икономическите променливи за абсолютно точни

17:54 | 24.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стабилното покачване на лихвените проценти от Федералния резерв е най-добрият начин да се защити икономическото възстановяване в САЩ, растежът на заетостта да се поддържа възможно най-силен, а инфлацията – под контрол, заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл в петък, с което утвърди сегашния подход на централната банка към политиката.

В изказване само няколко дни, след като президентът Доналд Тръмп разкритикува повишаването на лихвите от американската централна банка, Пауъл използва годишната среща на Фед, за да „обясни днес защо аз и колегите ми вярваме, че този постепенен процес остава подходящ“, предава Ройтерс.

Икономиката е силна. Инфлацията е около целта ни от 2%, а повечето хора, които искат работа, намират такава... Ако силният растеж на доходите и заетостта продължи, допълнително постепенно увеличаване до целевия диапазон на основните лихвени проценти ще бъде подходящо“, заяви Пауъл.

Коментарите му не са директен отговор на критиките на Тръмп, който заяви, че „не е очарован“ с решенията на Фед към лихвите, докато той самият се опитва да стимулира икономическия растеж. Годишната конференция на Фед в Канзас Сити обаче е сред най-високопрофилните събития на централната банка, привличайки интереса на международните медии, както и представители на централните банки на други страни.

Темата тази година включва промените в пазарната структура и Пауъл я използва, за да представи подробно защо промените в концепции, например нивото на „пълна безработица“ и неутрални нива на лихвите, оправдават постепенното увеличаване на лихвените проценти. Той заяви, че грешките на Фед в миналото, като погрешната оценка на пълната заетост, която позволи на инфлацията да се изстреля нагоре през 70-те, означават, че централната банка днес не трябва да приема сегашните си оценки на тези икономически променливи за абсолютно точни.

Фед „навигира между опасностите от прегряване и преждевременно затягане само с бегла идея върху това, което може да се окажат променящи се навигационни насоки“, каза Пауъл. При толкова ниска безработица „защо затягането на паричната политика [от Федералната комисия за отворените пазари] не е толкова остро, за да се предотврати прегряване и инфлация? При липсата на сигнали за проблем с инфлацията, защо Комисията изобщо затяга политиката, изправена пред риск да задуши растежа на заетостта и продължаващото разширяване?“.

Решението, каза той, е да се действа внимателно.

Виждам сегашната посока на постепенно повишаване на лихвените проценти като подходът на Комисията да вземе сериозно и двата риска“, допълни Пауъл.

Очаква се Фед да повиши отново лихвите през септември, може би и през декември, и да продължи с „нормализацията“ на паричната политика и през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още