IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на Фед: Ще бъдем търпеливи с повишаването на лихвите

Джером Пауъл няма намерение да подава оставка

19:25 | 04.01.19 г. 2
<p>
	Гуверньорът на Фед Джером Пауъл.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл успокои притесненията на финансовите пазари, като заяви, че въпреки силната американска икономика централната банка е чувствителна към рисковете, посочени от инвеститорите и ще бъде търпелива с паричната си политика през 2019 г., предаде Ройтерс.

Пауъл, който говори след месеци на волатилност на световните финансови пазари и само часове след публикуването на доклада за работните места в САЩ, показващ, че американската икономика остава силна, тласна основните американски индекси нагоре в началото на търговията.

„Ще бъдем търпеливи, докато наблюдаваме как се развива икономиката“, заяви Пауъл пред Американската икономическа асоциация и допълни, че Фед няма предначертан път за затягане на политиката, намеквайки, че централната банка може да направи пауза в повишаването на лихвите, както се случи през 2016 г.

„Винаги сме готови да променим позицията си за политиката и да я променим значително“, ако е необходимо, заяви Пауъл, който говори на събитие в Атланта в присъствието на бившия шеф на Фед Джанет Йелън и Бен Бернанке.

„Пазарите включват рисковете от спад…и явно доста изпреварват данните, особено ако погледнете доклада за пазара на труда от тази сутрин“, допълни Пауъл.

„Ще кажа само, че се вслушваме внимателно в това…, слушаме внимателно посланието, което изпращат пазарите, и ще вземем предвид рисковете от спад при определянето на бъдещата политика“, допълни ръководителят на Фед.
По-рано в петък министерството на труда съобщи, че работните места извън селското стопанство са се увеличили с 312 хил., което е доста над очакванията на пазарите. Заплатите също са нараснали и това са окуражителни признаци за американската икономика.

Пауъл нарече доклада за работните места през декември „много силен“ и заяви, че данните за американската икономика „са напът да запазят добра инерция през новата година“.

Американската централна банка повиши лихвените проценти четири пъти миналата година, включително през декември. Ръководителите на Фед прогнозират, че тази година ще има още две повишения. Пазарите обаче регистрират предимно загуби от октомври заради опасения от забавяне на световната икономика и продължаващата търговска война между САЩ и Китай.

Американският президент Доналд Тръмп нарече повишаването на лихвите на Фед грешка и заяви, че не е доволен от Пауъл. В отговор на въпрос в петък дали ще подаде оставка, ако Тръмп я поиска, Пауъл отговори отрицателно и допълни, че не са планирани срещи с американския президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Най-важната информация относно доклада за новите работни места липсва - и тя е, че почти всички нови работни места са заети от хора от възрастовата група над 55 години , а заетите във всички останали възрастови групи са намалели. Това е индикатор, за това, че почти всички новосъздадени работни места са на непълен работен и ден и предназначени за старци, които имат нужда от това да си докарат нещо към пенсията или да имат допълнителен доход от втора работа. Американската икономика е жалка в момента и нова колосална икономическа и финансова криза е въпрос само на време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още