IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат от Китай да намали търговския дефицит със 100 млрд. долара

Миналата сряда Тръмп съобщи, че е поискал от Пекин да редуцира търговското неравенство със САЩ с 1 млрд. долара, но от Белия дом коригираха сумата

08:10 | 15.03.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп оказва натиск над Китай да намали със 100 млрд. долара търговския си излишък със САЩ, обясни снощи говорител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Миналата сряда Тръмп съобщи в Twitter, че е поискал от Пекин да разработи план за намаляване на търговското неравенство със САЩ с 1 милиард долара. Според говорителката обаче президентът на САЩ е имал предвид 100 милиарда, съобщава БТА.

През 2017 г. САЩ отбелязаха рекорден търговски дефицит от 375 мллрд. долара с Китай, по данни на американското бюро за преброяване на населението. Това са две трети от световния търговски дефицит на САЩ, възлизащ на 566 млрд. долара.

Китай отчита търговския си излишък със САЩ като 276 милиарда. Глобалният търговски излишък на страната възлиза на 422,5 млрд. долара, припомня Ройтерс. 

Вчера стана ясно още, че Тръмп е наредил да бъде подготвена разпоредба за въвеждане на мита за редица стоки от Китай, чийто внос в САЩ достига 60 млрд. долара годишно.

Според данни на информиран източник на Ройтерс, става дума най-вече за продукция на технологичния сектор.

Според друг източник, който е пряко запознат с плановете на администрацията, тези мита могат да бъдат обявени в скоро време и ще засегнат близо 100 китайски продукта.

Белият дом не е пожелал да коментира мащабите и времето на мярката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 19
sdar
преди 6 години
Да въвеждат митата по-скоро за да се стимулира ръста на цените и да се постигне и задмине дори целевата инфлация от 2%. Много добра проинфлационна крачка, дано скоро да имаме една добра инфлация по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
100 милиарда, това си е доста сериозно искане.Ама как иначе се коригират грешки за трилиони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
Jorkata
преди 6 години
Леле тоя Тръмп колко насериозно се е взел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още