IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси записаха ръстове въпреки решението на Фед да затегне политиката

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите данни за продажбите на дребно в САЩ

23:05 | 15.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските борсови индекси приключиха на зелена територия, докато инвеститорите оценяват сигналите на Федералния резерв на САЩ, чието двудневно заседание приключи преди часове, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 382,59 пункта, или с 1,08%, до ниво от 35 926,77 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 1,63 на сто до 4709,75 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа повишение от 2,15% до 15 565,58 пункта.

След края на заседанието на Фед стана ясно, че централната банка на САЩ е готова да започне агресивно редуциране на пандемичната програма за покупки на активи, като очаква и увеличение на основните лихви три пъти през следващата година. Фед заяви, че ще удвои темпа, с който намалява покупките на държавни ценни книжа и ипотечни облигации до 30 милиарда долара на месец, като това ще доведе до нейното прекратяване в началото на 2022 г., а не в средата на следващата година, както първоначално се очакваше. Ускореното редуциране на програмата поставя управителя на Фед Джером Пауъл в позиция за повишаване на лихвите по-рано от очакваното, за да противодейства на ценовия натиск, ако е необходимо, дори когато има шанс пандемията да продължи да помрачава икономическото възстановяване.

„Трябва да видим колко точно ще се покачат лихвите и колко бързо ще стане това. Несигурността е премахната от пазарите. От гледна точка на акциите сега компаниите трябва да се фокусират върху финансовите си резултати, маржа и растежа“, споделя Джим Карън, главен стратег в Morgan Stanley Investment Management.

Инвеститорите обърнаха внимание и на данните за продажбите на дребно в САЩ, които отбелязват умерен ръст, докато потребителите са изправени пред нарастващи цени и недостиг на стоки, а част от тях са закупили по-рано коледни подаръци.

щатски щатски

Продажбите на дребно в магазини, онлайн и ресторанти са нараснали с 0,3% през ноември спрямо предходния месец, показват сезонно изгладените данни на американското министерство на търговията. За сравнение, ръстът на месечна база през октомври бе от 1,8%, което сочи рязко забавяне.

Акциите на JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup и Wells Fargo поевтиняха съответно с 0,82%, 0,39 на сто, 0,95% и 0,33 на сто.

Цената на книжата на Apple се повиши с над 2,3%, докато акциите на Facebook и Alphabet прибавиха към стойността си съответно 1,25% и 0,3 на сто.

Силно се представиха и компаниите от сектора на полупроводниците. Книжата на Nvidia и AMD поскъпнаха съответно с 4,6% и 5,6 на сто. Цената на акциите на Qualcomm нарасна с 1,8 на сто.

Доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 1.46% и 1,862 на сто.

Доларовият индекс отчете спад от 0,25 на сто до 96,33 пункта.

На петролните пазари цената на Брент нарасна с процент до 74,44 долара за барел, докато тази на West Texas Intermediate напредна с 1,12 на сто до 71,52 долара за барел.

Златото поевтиня с 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Щатските индекси записаха ръстове въпреки решението на Фед да затегне политиката >> Те политиката си я имат в джоба още от 1913-та година. Важното е, дали са решили да дръпнат шалтера на зелената печатница! Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още