IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в доходността на държавните облигации подкрепи S&P 500 и Nasdaq

Dow Jones записа малък спад и единствен от освовните индекси отвъд Океана се озова на червена територия в сряда

23:59 | 24.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха скромен ръст в сряда, след като повишаването през последно време на доходността по облигациите си взе глътка въздух, позволявайки на технологичните акции да се възстановят, предава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 нарасна с 0,23% до ниво от 4701,46 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite прибави 0,44% и приключи деня на ниво от 15 845,23 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изгуби само 9,42 пункта и се установи на ниво от 35 804,38 пункта.

Повишаването през последно време на доходността по облигациите, което започна около решението на президента Джо Байдън да номинира отново Джером Пауъл за председател на Федералния резерв в понеделник, се охлади леко в сряда. Доходността по 10-годишните облигации надхвърли 1,68% тази седмица, след като в края на търговията в петък беше на ниво от 1,55%. В сряда бенчмарковите ценни книжа достигнаха ниво от 1,638%. Доходността по 30-годишните облигации също се понижи до ниво от 1,961%.

Книжата на компанията-майка на Facebook Meta поскъпнаха с 1,1% и подкрепиха Nasdaq, а Roku и Peloton се отърсиха от слабото начало на седмицата и отбелязаха ръст от по над 2%. Компанията за компютърен хардуер HP прибави 10,1% към стойността си, след като обяви печалба, надминаваща очакванията, и съобщи, че очаква по-високи финансови резултати през първото тримесечие на следващата година.

Протоколите от последното заседание на Фед, публикувани в сряда, показаха, че централните банкери са готови да ускорят графика за забавяне на покупките на активи и за повишаване на бенчмарковата лихва, ако инфлацията продължи да се ускорява. Индексите записаха понижения след публикуването на протоколите.

Пазарът обаче получи и някои добри новини от икономическия фронт. Първоначалните молби за помощи при безработица за предходната седмица са 199 хил., което е най-ниското равнище от над 50 години. Икономиката на страната пък е нараснала с 2,1% през третото тримесечие, което обаче е под очакванията за ревизираната оценка от 2,2%. Личните доходи и разходите на потребителите са се увеличили повече от очакваното през октомври.

Не всички данни са положителни, тъй като поръчките за дълготрайни стоки неочаквано са намалели през октомври, съобщи Бюрото за преброяване на населението. Ценовият индекс на разходите за лично потребление, предпочитания от Фед индикатор за инфлацията, се е повишил с 4,1% на годишна база през октомври, отговаряйки на очакванията.

Публикувани в сряда отчети доведоха до едни от най-големите движения в цените на акциите на отделни компании в сряда, след като книжата на традиционни търговци на дребно понесоха удар заради слаби тримесечни резултати. Gap изгуби 24% от стойността си, а цената на акциите на Nordstrom намаля с 29%. И двете компании публикуваха резултати, които не отговориха на очакванията за третото тримесечие.

Книжата на софтуерната компания Autodesk поевтиняха с 15,4%, след като компанията обяви разочароващи очаквания за четвъртото тримесечие.

Американските пазари ще бъдат затворени в четвъртък заради Деня на благодарността и ще приключат по-рано в петък при съкратена сесия.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,37% до 96,85 пункта. Еврото поевтиня с 0,44% до 1,12 долара, а паундът понижи стойността си с 0,35% до 1,333 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,25% до 115,41 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се стабилизира в сряда, докато инвеститорите се питат доколко ефективно е освобождаването на петрол от стратегическите резерви на САЩ.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 6 цента до 82,25 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 11 цента до 78,39 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха минимално с 0,1% до 1781,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още