Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Страховете около Brexit обхванаха и американските регулатори

Комисията за търговия на стокови фючърси и Комисията по ценните книжа и борсите посочват отделно, че Brexit вече оказва влияние върху американските пазари

Страховете около Brexit обхванаха и американските регулатори

Снимка: Ройтерс

Два от водещите американски регулатора призоваха Великобритания и Европейския съюз да гарантират път за излизането на страната от блока, който ще сведе до минимум сътресенията за финансовите компании и пазари. С това властите наблягат на необходимостта от яснота и стабилност в процеса, съобщава Ройтерс.

Още по темата

В необичайно остри изявления председателите на Комисията за търговия на стокови фючърси и Комисията по ценните книжа и борсите посочват отделно една от друга, че Brexit вече оказва влияние върху някои американски компании и инвеститори, като рискът за световните пазари е подценен.

„Възможните вредни ефекти от Brexit не са добре осъзнати, а там, където са осъзнати, са подценени“, посочи Джей Клейтън, председател на Комисията по ценните книжа и борсите в реч в Ню Йорк.

По думите му ще е трудна задача за властите в Лондон и Брюксел да осигурят път за излизане от блока, който да сведе до минимум сътресенията и разходите, ако не бъде постигнат преходен период на обширна и дългосрочна икономическа стабилност.

По-рано в четвъртък председателят на Комисията за търговия на стокови фючърси Кристофър Джанкарло заяви, че несигурността около Brexit може да предизвика нестабилност в глобалния пазар на деривати и призова на свой ред Великобритания и ЕС да договорят условията по развода „по начин, който осигурява достатъчна правна и регулаторна яснота“ за пазарите.

Британският премиер Тереза Мей договори с Брюксел споразумение за системно излизане на Великобритания от ЕС, но налице е голяма вероятност то да бъде отхвърлено от парламента по време на предстоящото гласуване следващата седмица. Опасенията, че може да се стигне до Brexit без сделка се отразяват на цената на паунда и може да доведат до размествания на световните пазари.

Миналата седмица от Федералния резерв съобщиха, че напускане на Великобритания без споразумение представлява краткосрочен риск за американската финансова система, тъй като това ще наруши условията на междуграничната финансова система и има вероятността да подкопае доверието във фискалните и финансови перспективи на еврозоната.

Комисията за търговия на стокови фючърси е основният регулатор на американския пазар на деривати, който е и най-големият и тясно свързан с останалите по света. От регулатора се притесняват, че промените в правилата за търговия с деривати между ЕС и Великобритания може да предизвика ефекти и на глобално ниво, тъй като британските клирингови къщи също така оперират и в САЩ и Азия.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow прибави 200 пункта благодарение на облекчените ограничения срещу Huawei