IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: ЕС беше създаден, за да се възползва от САЩ

САЩ губят 15 млрд. долара от търговията си със страните от общността, изчисли американският президент

15:10 | 28.06.18 г. 5
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обвини Европейския съюз (ЕС), че гледа на САЩ като "касичка", пише европейското издание Politico. Така той защитава наложените от Белия дом мита върху европейски стоки.

"Ние обичаме страните от ЕС, но той, разбира се, беше създаден, за да се възползва от САЩ", каза американският президент по време на митинг в Северна Дакота.

В своето изказване Доналд Тръмп изчисли, че САЩ губят 15 млрд. долара в търговския обмен със страните от общността. "Те ни изпращат мерцедеси, BMW-та, продукти, и когато ние им изпращаме нашите, те ни казват "Не, благодаря, няма да вземем вашите продукти", коментира той.

"За всички привърженици на свободната търговия тук - това не е свободна търговия, това е глупава търговия", обясни Доналд Тръмп.

Неговите коментари идват на фона на ескалация на напрежението в търговската сфера между САЩ и останалия свят. Търговската война започна с увеличаване на митата на редица продукти, внасяни в САЩ.

В отговор ЕС също повиши свои тарифи и сред засегнатите се оказа и емблематичният производител на мотори Harley-Davidson. Реакцията на компанията беше да обяви, че изнася част от производството си извън САЩ, за да избегне митата.

В сряда председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи политиката на САЩ като едно от предизвикателствата, не само в търговската сфера, пред европейските лидери на предстоящия по-късно днес и утре Европейски съвет.

Politico припомня, че преди дни Доналд Тръмп съобщи, че е поканил председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, за да дискутират проблеми в сектора на търговията. Комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом обаче коментира, че няма планирани разговори между двете страни.

Френският министър на икономиката Брюно льо Мер също настоява ЕС да не отстъпва. "Ако САЩ отново ни ударят с 20% повишение на митата за автомобили, ще отговорим отново. Не искаме ескалация, но сме атакувани", категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
С...Ф.О.Р.Д...Д.О...Т.У.К.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Навремето ходих при един майстор, който бе написал на вратата на гаража с големи букви:С Ф О Р Д Д О Т У К !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
хахахаххааа ""Те ни изпращат мерцедеси, BMW-та, продукти, и когато ние им изпращаме нашите, те ни казват "Не, благодаря, няма да вземем вашите продукти", коментира той." .... мислех че само нашия е способен на мъдри мисли :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
Ние обичаме страните от ЕС, но той, Разбира се, Беше Създаден, за да се възползва от САЩ.--------Това, разбира се може да се каже на някой митинг, някъде из Дакота, но то не отговаря на истината. Твърде дълго е да се говори кой, кога и защо замисли и после създаде предшественка на ЕС, а после и на самото ЕС. Във всеки случай участието на САЩ в това "мероприятие" е било доста съществено.Често се случва. Създава се организация, която да служи на определени интереси, да изпълнява определени задачи за постигане на опр еделеницели. После условията се променят и тази организация започва да се изплъзва от контрол, започва да става самостоятелен играч и става пречка. Питам се защо точно когато Меркел прояви първи признаци на реално противопоставяне на САЩ, изведнъж мнозина започнаха да говорят и то в Германия, че е време да си ходи. Това, че трябва да си ходи беше ясно още много отдавна, но тогава я хвалеха и я поддържаха по всякакъв начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 11
khao
преди 5 години
Рижия що ни обърква ? Според русоробите, САЩ е създал ЕС зада ни дои и да се възползва от нас, според Дончо било обратното ... а русоробите се кефят на дончо и според тях всичко дето говори китеника е точно и само истината, само джуджи говори по големи истини! Сега на кой да вярваме другари, намесете се с опорка да ни изясните нещата, моля ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още