IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вижте с кого има бизнес Тръмп, за да разберете външната политиката на САЩ

Дали бизнес интересите на президента играят роля при изготвянето на американската политика за забрана за влизане в САЩ на мюсюлмани?

16:00 | 27.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп отбеляза победа, след като Върховният съд потвърди забраната му за влизане в страната на имигранти от пет предимно мюсюлмански държави.

„В това време на международен тероризъм и екстремистки движения, склонни да нараняват невинни граждани, ние трябва да проучим по подобаващ начин тези, които идват в нашата страна“, заяви президентът в съобщение, публикувано от Белия дом.

Тръмп може и да добави още страни към забраната си, но дотогава настоящият списък включва Иран, Либия, Сомалия, Сирия и Йемен. Забелязва се липсата на четири държави от него – Египет, Саудитска Арабия, Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Те се намират в същите региони като другите страни и са дом на големи мюсюлмански групи. Те също така имат още нещо, което ги свързва – всички те развиват бизнес с Тръмп, посочва Bloombetg в свой материал.

Ако президентът беше толкова отдаден на националната сигурност, колкото твърди, би било логично списъкът със санкционирани страни да изглежда различно. Все пак, 15 от 19-те похитители, замесени в терористичните нападения от 11 септември 2001 г., бяха от Саудитска Арабия. Двама от тях бяха от ОАЕ, а един беше египтянин. В никоя от по-скорошните атаки в САЩ не са били замесени имигранти от страните в списъка на Тръмп.

Вероятно фактът, че Тръмп развива бизнес в страните, които не влизат в списъка, не е причината те да не са обект на забраната. Но тъй като президентът е направил толкова малко, за да изолира себе си, семейството и бизнеса си от финансови конфликти на интереси, е трудно да кажем за кого се грижи той, когато отправя политически призиви, посочва агенцията.

Според информацията за финансовото състояние на президента, която беше публикувана през май, той притежава дружества с ограничена отговорност, създадени да насърчават и защитават марката на Тръмп и да развиват нови проекти с Египет и Саудитска Арабия. Той има и интереси в игрища за голф в Дубай – търговският център на ОАЕ, като също така е дал лиценза за името си на собственика на Trump Towers Istanbul в града на Босфора.

Главен съдия Джон Робъртс подчерта важността от оценяването на забраната за пътуване сама по себе си в решението на Върховния съд.

„Въпросът, който е поставен пред нас, не е за това дали да осъдим твърденията… Вместо това е за важността на тези твърдения при преразглеждането на президентски директиви, неутрални по своята същност, отнасяйки се до въпрос в сърцевината на административната отговорност“, посочва той.

Робъртс говори за спорния въпрос, пред който е изправен неговият съд, когато се разглежда директивата на Тръмп – дали забраната включва каквито и да е било „предубеждения“ от страна на президента, които може да я направят несправедливо дискриминационна.

И все пак, има нещо повече зад президентските мотиви, освен предубеждения. И тъй като Тръмп пренебрегна етичните стандарти, спазвани от неговите скорошни предшественици (все още предстои да видим личната му данъчна декларация, например), е невъзможно да знаем кога законодателството на Белия дом дава предимство на личните сделки.

Може би предубежденията не са били включени, когато екипът на Тръмп е изготвял забраната за пътуване, но как стои въпросът с алчността?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Разбрахме... и кво? Да го свалиме ли? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още