IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп не планира среща със Си Дзинпин преди крайния срок за новите мита

Това означава, че няма да има споразумение между Пекин и Вашингтон скоро и новите мита върху китайския внос все пак ще влязат в сила

11:35 | 08.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не планира среща със своя китайски колега Си Дзинпин преди 1 март, когато изтича крайният срок за споразумение между двете страни, преди в сила да влязат новите по-високи мита за внос в САЩ.

На въпрос по време на събитие в Белия дом за това дали ще се срещне със Си Дзинпин преди крайния срок държавният глава отговори категорично „не“, съобщава Ройтерс.

Попитан дали ще има среща през следващия месец Тръмп отново отрече, като заяви, че е прекалено рано. Коментарите му се отразиха на борсовата търговия, като в четвъртък Wall Street затвори в червената зона.

Думите на президента потвърдиха някои коментари от представители на администрацията, според които двамата мъже е малко вероятно да проведат среща преди крайния срок, с което се потушиха надеждите за скорошно споразумение.

В края на миналата година по време на вечеря в Аржентина Тръмп и Си Дзинпин се договориха за 90-дневно примирие, през което да бъде договорена сделка между страните. В рамките на този период Вашингтон се съгласи да отложи новите си по-високи мита за внос от Китай, които трябваше да влязат в сила от началото на тази година.

Следващият кръг от преговори се очаква да започне следващата седмица в Пекин.

През миналата седмица Тръмп заяви, че ще бъде постигнато споразумение между двете държави само след среща между него и китайския президент.

Според източник на Ройтерс, запознат с настроенията във Вашингтон, съветниците на Тръмп се опасяват, че една среща на този етап само би увеличила неоснователните очаквания за постигането на бърза сделка и ще отнеме от предимството на САЩ.

На Доналд Тръмп му предстои пътуване в Азия към края на този месец за среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун във Виетнам, като се появиха спекулации, че в рамките на същото пътуване може да се състои и разговорът със Си Дзинпин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още