IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон: Китай превръща световната търговия в един измислен свят

По думите на американския представител в СТО положението в момента наподобява „Алиса в страната на чудесата“

20:03 | 08.05.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новият американски посланик в Световната търговска организация (СТО) заяви във вторник пред нейните членове, че нещо „ужасно се е объркало“ със съдиите й, а китайските аргументи показват само това, че Пекин живее в една фантазия.

В първото си обръщение към Общия съвет на организацията Денис Ший заяви, че се чувства „объркан“ от твърденията на Китай, че е жертва.

„Навлязохме в царството на Алиса в страната на чудесата. Черното е бяло. Долу е горе“, заяви той, цитиран от Ройтерс.

„Невероятно е да наблюдаваме една страна, която е най-протекционистката и меркантилна икономика, да се поставя в позицията на самообявил се защитник на свободната търговия и световната търговска система. СТО трябва да избегне падането в тази заешка дупка към един измислен свят“, посочи още Ший.

Той също така заяви, че търговската организация не трябва да защитава държави, които подкопават световната търговска система.

„Ако СТО иска да остане адекватна, трябва – и то спешно, да се противопостави на хаоса, създаден от китайския държавен капитализъм“, посочи още американският представител.

В изказването си Ший също така заяви, че решенията на СТО имат значителна стойност и разпоредбите й допринасят за стабилността на световната икономика.

Той обаче посочи, че налице е и постоянно влошаваща се загуба на доверие спрямо апелативния орган на организацията – съдиите, съставящи на практика Върховния съд на световната търговия, чието назначаване САЩ блокират.

„Нещо ужасно се е объркало в тази система щом тези, натоварени с отсъждане на правилата, последователно неспазват същите тези правила“, заяви Ший.

По думите му съдиите интерпретират аргументите на СТО и взимат решения, с които държавите членки на организацията никога не са се съгласявали и разширяват правомощията си за написване на свои собствени правила. Като пример за нарушенията на съдиите Ший даде закъсненията с взимането на решения, което трябва да става в рамките на 90 дни.

„Целта ни е да гарантираме, че всяка една система за уреждане на спорове може да получи подкрепата на всички членове“, заяви американският представител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Тия се държът като ощипана госпожица. Още не могат да повярват че някой може да използва най - силното им оръжие Капитълизма срещу тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 5 години
Хех, КОЙ го казва.В момента Китай прави света 'Алиса в страната на...'Хамерика се възползва, и то как...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
ivanrog
преди 5 години
Много интересна и нормална позиция от страна, която до скоро се възползвате точно от това, в което обвинява. Нека не забравяме, че "световната търговия" се оставя на Златният долар, който от много време го няма и реално всичко е въпрос на шантаж. В бонус добавете, че Китай нямаше как да е това, което е без САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още