IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street е новият крал на IPO-тата през 2017 г.

Фондовата борса в Ню Йорк изпреварва досегашния лидер Хонконг, който от своя страна пада на четвърто място

20:14 | 04.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Фондовата борса в Ню Йорк е изкарала повече пари от публични компании от който и да е било друг пазар през 2017 г. 

Първичните публични предлагания (IPO) на Wall Street са били в размер на 33,4 млрд. долара, връщайки лидерството на САЩ, които за последно го държаха през 2014 г. Това показват данни на пазарния анализатор Dealogic, цитирани от CNNMoney.

През 2015 г. и 2016 г. първото място беше за фондовата борса в Хонконг, но миналата година тя изостава и завършва четвърта след Шанхай и Nasdaq.

Сред най-големите компании, които са листанти през 2017 г. на Wall STreet, са собственикът на Snapchat Snap и базираната в Холандия телекомуникационна компания Altice. С това стойността на американските IPO-та става 49 млрд. долара от 24 млрд. долара през 2016 г.

Само Snap е спечелила 3,9 млрд. долара, което я прави най-голямото технологично IPO в САЩ от листването на Alibaba през 2014 г. насам. Компанията увеличава цената на акциите си със 73% през първите дни на търговията, но след това стойността им се срина под стойността на първичното си публично предлагане от 17 долара за акция. 

Апетитът за IPO-та ще зависи от това дали фондовите пазари ще успеят да запазят инерцията си, посочва още CNNMoney.

През следващите години се очакват две големи листвания – на саудитския държавен петролен гигант Saudi Aramco и Uber.

Саудитската държавна петролна компания е най-голямата в света и властите в Рияд очакват първичното й публично предлагане да я оцени на близо 2 трлн. долара. Така тя ще има стойност пет пъти по-голяма от тази на Exxon Mobil.

Изпълнителният директор Амин Насър потвърди, че очаква IPO през тази година, но от кралството тепърва трябва да решат коя фондова борса да изберат. Според Насър властите се колебаят между Ню Йорк, Лондон, Хонконг и Токио.

Дори американският президент Доналд Тръмп призова в Twitter Рияд да избере Wall Street, което според него ще е „важно за САЩ“.

Изпълнителният директор на Uber Дара Косровшахи също потвърди, че компанията си е поставила за цел да се листне през 2019 г., след като неговият предшественик - съоснователят на компанията Травис Каланик, се опитваше да отложи това колкото се може по-дълго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още