Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

За големите щатски корпорации акционерите вече не са най-важни

Промяната в корпоративните приоритети идва в момент, когато политици и критици поставят под въпрос нуждата от промяна в основите на американския капитализъм

За големите щатски корпорации акционерите вече не са най-важни

Изглед към Манхатън, Ню Йорк. Снимка: Архив Ройтерс

Джейми Даймън, изпълнителен директор на JPMorgan, и други лидери на някои от най-големите световни компании заявиха, че планират да се откажат от дългогодишното виждане, че интересите на акционерите са на първо място на фона нарастващото обществено недоволство от неравенството в доходите и нарастващите разходи за здравеопазване и образование.

Целта на една корпорация е да обслужва всички нейни заитересовани страни, включително служители, клиенти, инвеститори и обществото като цяло, написаха в изявление от The Business Roundtable (б. ред. група, включваща изпълнителните директори на големи американски корпорации, обединени, за да насърчават публичните политики на бизнеса).

„Докато всяка една от нашите компании обслужва собствената си корпоративна цел, ние споделяме основен ангажимент към всички наши заинтересовани страни“, се казва още в общо изявление на мениджърите. Те допълват, че американците заслужават икономика, която позволява на всеки човек да успее чрез упорит труд и креативност и да води смислен и достоен живот.

Сред 181-та висши мениджъри, подписали се под общото изявление, са Лари Финк, главен изпълнителен директор на Blackrock, основателят на Amazon Джеф Безос и изпълнителните директори на няколко банки от Wall Street, включително Goldman Sachs Group, Morgan Stanley и Moelis & Co.

Промяната в корпоративните приоритети идва в момент, когато някои политици и критици поставят под въпрос необходимостта от промяна в основите на американския капитализъм. Някои мениджъри освен това се оплакаха, че фокусът върху цената на акциите на компаниите им и тримесечните резултати им пречат да работят за бизнеса в дългосрочен план.

В общото изявление обаче не са дадени подробности за това как от поетите ангажименти реално ще се премине към действия. На изпълнителните директори, които средно управляват една компания около шест години, се пада тежката задача да убедят инвеститорите, че пренасочването на ресурси в друга посока ще се изплати в дългосрочен план.

Още по темата
Идеята, че бизнесът съществува основно, за да се възползват от него акционерите, известна още като акционерно превъзходство, се е утвърдила в корпоративна Америка през 80-те години на миналия век.

Концепцията обаче е критикувана, тъй като води до фокусиране върху краткосрочните резултати и спомага за бързото повишаване на заплащането на висшия мениджмънт. Миналата година публичните компании в САЩ започнаха да разкриват разликата между заплащането на изпълнителните си директори и служителите си на средно ниво. При компании, част от индекса S&P 500, средното съотношение е около 280 спрямо 1 по данни на Bloomberg.

И Даймън, и Финк са написали отворени писма, в които се казва, че главните изпълнители директори трябва да поемат по-голяма отговорност за решаването на обществените въпроси и понякога да заемат позиции по политически противоречиви теми.

През април тази година Даймън дори отправи предизвикателство към колегите си от другите компании, призовавайки ги да се включат в повече в социални каузи и въпросите, засягащи цялото общество.

По статията работи: Магдалена Иванова
Още по темата: САЩ икономиката на САЩ

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Все пак целта е минимум да бием инфлацията и нещо плюс за старини :)
Нека да не забравят това. Защото идеята явно е да вдигнат заплатите......
2
 
2
 
1
преди 11 месеца
Правилно - аз лично предпочитам компании с дългосрочна стратегическа визия. Цените на акциите пък изобщо не са ми на фокус.

Още от САЩ
Доналд Тръмп подписа четири указа в помощ на американската икономика