IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

50 хил. потребители на Facebook са били обект на корпоративно наблюдение

Корпорациите очевидно са от Израел, Индия и Северна Македония, а Meta вече е информирала засегнатите потребители

08:24 | 17.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nick Otto/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nick Otto/Bloomberg

Около 50 000 потребители на компанията майка на Facebook - Meta са били обект на наблюдение от страна на компании, които са искали да ги шпионират. Засегнатите лица вече са били информирани, съобщи групата в четвъртък. Meta, която е собственик и на Instagram и WhatsApp, е забранила достъпа на няколко компании до своята платформа. Премахнати са били около 1500 акаунта, които са били използвани за събиране на информация за потребители в повече от 100 държави, пише The Wall Street Journal.

В доклада се посочва, че компаниите за наблюдение са от Израел, Индия и Северна Македония. Неидентифицирана група от Китай също се е опитала да шпионира потребителите. Kато основание за действията си срещу тях Meta изтъква факта, че компаниите са нарушили условията за ползване.

Една от тях, неизвестна фирма от Северна Македония, е използвала неизвестна досега уязвимост в софтуера на Apple Inc., за да хакне iPhone, поясняват от групата за наблюдение Citizen Lab, която си сътрудничи с Facebook и публикува свой собствен доклад в четвъртък. Друга група, която Facebook преследва, е „неназована организация в Китай", която се занимава с наблюдение на етнически малцинства.

Ходът на Facebook е най-новата и най-широка атака на голяма технологична компания срещу сенчестата индустрия, която се разви около проникването в смартфони, компютри и акаунти в социалните медии. Най-видимият играч е NSO Group - израелска компания, която Citizen Lab обвърза с шпиониране на дисиденти и журналисти от името на правителства от Персийския залив.

Според Facebook засегнатите потребители живеят в САЩ, Нова Зеландия, Мексико, Хонконг и Полша, както и на други места. Първоначално те са били наблюдавани и разузнавани. След това компаниите често се опитвали да се свържат с тях чрез фиктивни акаунти, за да инсталират софтуер за наблюдение на устройствата им.

Преди време WhatsApp съди израелския специалист по софтуер за наблюдение NSO, защото неговият софтуер Pegasus е бил използван срещу потребителите на чат услугата. NSO гарантира, че само органите, например за борба с тероризма, имат достъп до инструментите на компанията. Неотдавна компанията беше подложена на допълнителен натиск след твърдения, че Pegasus е бил използван срещу активисти за човешки права, журналисти и американски дипломати.

През 2019 г. Meta съдеше NSO, като твърдеше, че е изпратила зловреден софтуер на около 1400 потребители. В началото на миналия месец Министерството на търговията на САЩ наложи санкции на NSO и на друга компания за шпионски софтуер, ограничавайки бизнес дейностите им, след като установи, че те помагат на чуждестранни правителства „злонамерено“ да шпионират. Няколко седмици по-късно Apple заведе дело срещу NSO, твърдейки, че „през 2021 г. са полагани съгласувани усилия за насочване и атакуване на клиенти на Apple, продукти и сървъри на Apple и Apple чрез опасен зловреден и шпионски софтуер".

А през тази седмица изследователи на Google публикуваха анализ, в който нарекоха инструмента за хакване на телефони на NSO „един от най-сложните в техническо отношение експлойти, които някога сме виждали", като заявиха, че той се конкурира с технология, „за която преди се смяташе, че е достъпна само за шепа национални държави". По-рано Wall Street Journal и Bloomberg съобщиха, че NSO обмисля да продаде групата си за шпионски софтуер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още