IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook е споделяла данни и с китайски компании

Компанията твърди, че не е извършила нарушения със сделките

10:24 | 06.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Facebook заяви, че има партньорства за споделяне на данни с поне четири китайски компании, включително Huawei, която се сблъсква с проблеми в САЩ, защото властите смятат, че може да е заплаха за сигурността на страната, предава Ройтерс.

Социалната мрежа заяви, че Huawei, производителят на компютри Lenovo Group и производителите на смартфони Oppo и TCL Corp са част от компаниите по света, които имат достъп до потребителски данни. Това се случва благодарение на споразумения за създаването на Facebook преживявания за потребителите.

След като The New York Times писа по темата в неделя, членове на Конгреса изразиха опасенията си, посочвайки, че данните на приятелите на потребителите трябва да бъдат достъпни единствено с изрично позволение от самите тях. Facebook отрече твърденията и заяви, че идеята е да се осигури достъп до функции на акаунтите на мобилни устройства.

Повече от половината партньорства вече са приключили, обясни Facebook. По думите ѝ по-късно тази седмица тя ще сложи край и на споразумението си с Huawei. Тя приключва и три други партньорства с китайски фирми.

Китайските телекомуникационни компании са особено следени от властите в САЩ, които твърдят, че предлагат възможност за чуждестранен шпионаж и заплашват ключова американска инфраструктура – нещо, което Китай непрестанно отрича.

Един от директорите на Facebook заяви, че компанията е управлявала особено внимателно достъпа, който е дала на китайските фирми.

„Заедно с много други американски технологични компании Facebook е работила с тях и с други китайски производители за интегрирането на нейните услуги на тези телефони“, обясни Франсиско Варела, вицепрезидент Мобилни партньорства във Facebook. “Интеграцията на Facebook, с Huawei, Lenovo, Oppo и TCL, беше контролирана в движение – и ние одобрихме Facebook преживяванията, които тези компании изградиха“.

Варела допълни, че „като се има предвид интереса от страна на Конгреса, искаме да изясним, че цялата информация от тези интеграции с Huawei е съхранявана на устройствата, а не на сървърите на Huawei”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още