IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook и Google планират нови презокеански кабели към Югоизточна Азия

Целта е да се увеличи интернет свързаността между регионите

10:21 | 29.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

 

Facebook обяви, че планира да прокара два нови презокеански кабела, за да свърже Сингапур, Индонезия и Северна Америка. Всичко това се случва в рамките на проект с Google и регионални телекомуникационни компании, а целта е да се увеличи капацитетът на интернет свързаността между регионите, предава Ройтерс.

„Кръстените Echo и Bifrost ще бъдат първите два кабела, които ще преминат през нов разнообразен маршрут, пресичащ Яванско море и увеличаващ общия подводен презокеански капацитет с около 70%“, коментира вицепрезидентът на Facebook по мрежовите инвестиции Кевин Салвадори.

Той отказва да разкрие размера на инвестицията, но твърди, че е „много съществена инвестиция за нас в Югоизточна Азия“.

Според него кабелите ще са първите, които ще свързват директно Северна Америка с някои от основните части на Индонезия. Освен това ще увеличат свързаността с централните и източните провинции на четвъртата по брой население страна в света.

Салвадори твърди, че “Echo” се изгражда в партньорство с Google и индонезийската телекомуникационна компания XL Axiata, като планът е да бъде завършен до 2023 г.

Bifrost, който е в партньорство с Telin, звено на индонезийската Telkomsel, и от сингапурския конгломерат Keppel, се очаква да бъде приключен до 2024 г.

Двата кабела, които ще трябва първо да бъдат одобрени от регулаторите, следват предишни инвестиции на Facebook в изграждането на свързаност в Индонезия – един от нейните пет ключови пазара в глобален мащаб.

Въпреки че 73% от 270-те млн. души население на Индонезия са онлайн, повечето имат достъп до мрежата през мобилни данни, а под 10% използват широколентова връзка, показва проучване от 2020 г. на Асоциацията на индонезийските интернет доставчици.

Редица места в страната остават без интернет достъп.

Миналата година Facebook заяви, че ще разположи 3000 км кабелна инфраструктура в 12 индонезийски града, в допълнение към предишното си споразумение за разработването на Wi-Fi хотспотове.

Отвъд кабелите за Югоизточна Азия, Facebook продължава да развива по-мащабните си подводни планове, свързани с Азия, включително с Pacific Light Cable Network (PLCN), твърди Салвадори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още