IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook разширява програмата си за борба с фалшивите новини и в България

В момента компанията тества няколко функции за означаване на качественото съдържание

13:15 | 05.06.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Досега Facebook даваше приоритет на програмата си за проверка за фалшиви новини в страните, в които имаше избори и референдуми, но плановете ѝ са да разшири обхвата ѝ и да включи и други държави, сред които и България. Това коментира по време на гостуването си у нас Ник Рен, ръководител Партньорства с медии на Facebook за Европа, Близкия Изток и Африка.

„Критикуват ни, че не реагираме достатъчно бързо на проблемите с фалшивите новини, ето защо инвестираме много в тази посока“, обясни Рен.

„Създадохме новинарския поток още през 2006 г. с идеята да съберем цялото съдържание, а алгоритъмът се грижи за това как да подрежда публикациите“, обясни Рен. По думите му въпросният алгоритъм следи най-различни показатели, за да прецени как да подрежда всеки отделен фийд, така че той да е максимално персонализиран.

Както Facebook обяви преди няколко месеца, сега на преден план излизат публикациите от семейство и приятели, но Рен подчерта, че на трето място в списъка се нареждат медиите и съдържанието, което идва от тях - „не просто медии, а достоверните медии“.

В три държави Facebook вече е провела проучвания сред потребителите с цел установяването на кои медии вярват, както и смятат ли, че съдържанието, което виждат от тях, е достоверно. По думите на Рен изследванията са показали, че 80 на сто от респондентите искат да виждат повече местни новини. Идеята е същото да се случи и в България.

„Искаме да даваме на хората повече и по-качествена информация за това, което ги интересува“, коментира Рен. Той потвърди амбициите на социалната мрежа до края на тази година да увеличи броя на хората, които се занимават със сигурността, до 20 хил. Това са служителите, които се грижат за премахването на съдържание, нарушаващо правилата на общността в социалната мрежа.

В момента Facebook тества нова функция – кръгъл бутон с буквата “i”, който се появява върху новините, споделяни в социалната мрежа. Когато потребителят кликне върху него, може да види дали източникът на информацията е такъв, на който може да се разчита, както и да види свързани с темата новини, така че да се увери, че не става дума за фалшива и подвеждаща информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Атина обвини Фейсбук в цензура:Министърът на правосъдието, прозрачността и правата на човека на Гърция Ставрос Кондонис обвини социалната мрежа Фейсбук в цензура.Както съобщи във вторник вестник Та неа, причината за обвинението е това, че Фейсбук е блокирал страницата на гръцкия журналист Никос Бойопулос, който публикувал пост в памет на жертвите на клането в село Канданос на остров Крит по време на нацистката окупация през 1941 г. Според изданието Кондонис е разкритикувал социалната мрежа на заседанието на Съвета на министрите на ЕС по въпросите на правосъдието и вътрешните работи, което се състоя в понеделник в Люксембург.Гръцкият министър подчертал, че цензурата във Фейсбук като заличител на историческата памет е недопустима.Та неа отбелязва, че след изказването на Кондонис еврокомисарят за сигурността Джулиан Кинг е заявил, че това е много сериозен инцидент, който незабавно ще бъде разследван. Инициативата бе подкрепена и от министри на правосъдието на други страни членки на ЕС.Фейсбук отстрани в събота статия и блокира за няколко часа страницата на журналиста Никос Бойопулос, написал за клането в село Канданос на Крит, извършено от нацистите на 2 юни 1941 г. Тогава за съпротива бяха разстреляни 180 жители на селото, а техните домове бяха разрушени. / NBOX.BG
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Да, това сигурно е по програмата, която насърчава критичното мислене. :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
das
преди 5 години
Добра идея за препоръчване на качествени и обществено полезни новини, за да може хората да бъдат правилно информирани. Така Министерството на Истината в съответната държава, както и аналогични я орган на европейско ниво, ще може да препоръчва на хората полезни новини, за които е ясно че са истински и са одобрени на централно ниво. Така ще е много по-лесно на хората да бъдат правилно ориентирани и да не се подлъгват по неподходящи новини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Ако до сега имаше известни съмнения дали фейсбук иска да се меси в политиката, то сега вече няма никакви съмнения за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Не се борят с фалшивите новини, а налагат цензура!Много неща западняците не разбират заради втората най-древна и заради тия проекти на ЦРУ (2/3 официално от бюджета на организацията навремето официално са налети там). Ето ви пример за нещо, което не е минало цензурата:Как се държат войниците на НАТО в Европа (Руслан Осташко):https://***.youtube.com/watch?v=CdZilj2nnaQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още