IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook се отказа да прави летателни апарати, за да свърже света с интернет

Компанията създаде дрона Aquila, но той така и не стигна до масовото му използване

12:09 | 27.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дните, в които Facebook се занимаваше с аерокосмическо инженерство, приключиха.

Компанията написа в блога си, че повече не работи по проектирането на собствен летателен апарат, който да подобрява интернет връзката в региони с ограничен достъп – проект, по който работи от 2014 г. насам, пише Bloomberg.

Освен това Facebook затваря звеното си във Великобритания, което се занимава с дизайн, разработка и тестване на дронове. Социалната мрежа успя да изгради и да тества дрон, който нарече Aquila, но така и не успя да разгърне стратегията си.

По думите на компанията в момента има други компании, опериращи в областта, които инвестират в същия вид технология. Така че е време Facebook да се оттегли от надпреварата. Вместо да прави собствени дронове, компанията ще работи с партньори като Airbus SE по технологии за връзка на висока надморска височина.

Макар че не успя да осъществи амбициите на Facebook, дронът Aquila послужи като видим символ на иновациите в компанията, където най-важната работа обичайно се случва зад кулисите под формата на редове софтуерен код. Aquila, който беше показан от Facebook на конференции, в някакъв момент се появи в лабораторията за иновации в централата на компанията и често служеше за пример за важната работа, която Facebook извършва, като част от мисията ѝ да свързва света чрез интернет.

Компанията все още работи по други технологии, които могат да ѝ помогнат в този аспект.

Първоначалният план, който беше разкрит през 2015 г., включваше използването на балони за издигането на безпилотните самолети на голяма височина. Там те щяха да летят в продължение на три месеца и да предават информация с помощта на лазери. При първия тестов полет на дрона, той претърпя структурен провал, докато се насочваше към земята за приземяване, но компанията отчете опита за успешен.

Дронът беше част от инициативата на Facebook – Internet.org, чиято цел е да увеличи достъпа до интернет на милиарди хора по целия свят, които все още нямат възможност да сърфират онлайн. 

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още