IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Мъск иска да монетанизира туитовете?

Вътрешни източници от банките, от които предприемачът е взел пари назаем, разказват как той иска да печели пари с вирусни туитове

14:17 | 01.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ANDREJ CUKIC</em></p>

Снимка: EPA/ANDREJ CUKIC

Предприемачът и милиардер Илон Мъск е разкрил на банките, които му отпуснаха пари за придобиването на Twitter, как планира да печели от туитовете в бъдеще. Мъск е трябвало да увери банките, че Twitter ще може да генерира достатъчно парични потоци и е представил подробен план за това, предава Ройтерс, позовавайки се на анонимни източници.

От една страна, Мъск иска да намали разходите, като свие заплатите на мениджърите. Така той планира да икономиса около 3 млн. долара. От друга страна, той иска да генерира повече пари чрез въвеждане на нови начини за монетизиране на туитовете. Според информацията Мъск очаква да генерира приходи от туитове, които се разпространяват вирусно или съдържат важна информация.

Една от идеите е да се събират такси, когато уебсайтове на трети страни цитират или вграждат туитове от проверени лица или организации. По-рано Мъск беше написал в Twitter, че възнамерява да предложи премиум абонаментната услуга Twitter Blue на по-ниска цена, да забрани рекламата в нея и да позволи плащания с доуджкойн. Оттогава обаче туитът му бе изтрит.

Според запознати по време на преговорите за придобиване на Twitter Мъск е казал на банкерите, че ще се съсредоточи върху крайния резултат на компанията за социални медии, и е направил неконкретни предложения за съкращаване на разходите и работните места.

Не е ясно как Мъск си представя своя ръководен екип - особено ролята на главен изпълнителен директор. Малко вероятно е милиардерът сам да заеме тази длъжност, което означава, че ще трябва да намери изпълнителен директор с „дебела кожа“, който да се справя със склонността на Мъск да изразява недоволството си публично, предава и Bloomberg.

В регулаторно заявление Мъск заявява, че няма доверие в ръководството на компанията, което накара мнозина да спекулират, че главният изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал е напът да напусне фирмата. А в сряда Мъск публикува два туита, в които критикува Виджая Гаде, мениджър, който ръководи екипите по политиките и правните въпроси, за решението, което компанията е взела през 2020 г. да ограничи публикуването на статия в New York Post за сина на президента на САЩ Джо Байдън, Хънтър. Вълна от тролове продължи да води лични нападки срещу Гаде онлайн, което накара бившия главен изпълнителен директор на Twitter Дик Костоло да обвини Мъск в тормоз.

На фона на всички конфликти, които Мъск изглежда умее да разпалва, той също така поддържа пламенна база от фенове, които вярват, че Tesla Inc. е допринесла много за чистата енергия, цифровите плащания и космическите изследвания. 

Антонио Гарсия Мартинес, авторът на книгата за технологични Chaos Monkeys: Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley, се кандидатира за работа в Twitter и дори представи кратка автобиография, подходяща за ограничението от 280 символа в туита на платформата.

Дори Уилям Шатнър, актьорът, известен най-вече с ролята си на капитан Джеймс Т. Кърк от кораба "Ентърпрайз" в поредицата Star Trek, пък шеговито кандидатства да работи като „лицето на Twitter". Той има опит - Шатнър е получил заплащане в акции, за да бъде говорител на Priceline.com в началото на 2000 г. и според съобщенията е пропуснал да натрупа милиони, като е продал дела си твърде рано.

Според Ройтерс, която се позовава на запознат с въпроса, Мъск има набелязан кандидат за поста главен изпълнителен директор. Той все още не е споделил публично името на този човек. Кандидатите ще трябва да се справят със собственик като Мъск, който е изразил намерението си да бъде силно ангажиран с ежедневната дейност на Twitter. Той вече прави изявления за начините, по които продуктът трябва да се промени.

Когато Мъск се жени за първата си съпруга през 2000 г., той се обръща към нея на дансинга на сватбеното тържество и казва: „Аз съм алфата в тази връзка", пише тя по-късно.

Е, който и да заеме поста на следващия главен изпълнителен директор на Twitter, може да се окаже в подобна ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
https://youtu.be/vRWCGoAivmw или как САЩ монетизират дрогата и правят украинските солдати весели и отнесени от вихъра. Или бесовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още