IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологични компании променят правила заради изискванията за личните данни в ЕС

WhatsApp съобщи, че ще повиши минималната възраст на ползвателите си в общността

18:45 | 25.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичните компании започнаха да променят правилата си на работа във връзка с новите изисквания за защитата на личните данни в ЕС, които влизат в сила от края на май 2018 година. Това е най-мащабното преразглеждане на правилата за сигурността онлайн от раждането на интернет, пише Ройтерс.

Промените ще дават правото на всички европейци да знаят какви данни се събират за тях и ще могат да изискат тяхното изтриване.

Това предизвикателство накара популярното приложение WhatsApp да повиши минималната възраст на потребителите си в ЕС от 13 на 16 години. В останалите държави по света, в които приложението се използва, минималната възраст обаче остава без промяна.

В изпълнение на плановете си от WhatsApp ще поискат от европейските потребители да потвърдят своята възраст чрез изискване за съгласие с новите общи правила за използване на приложението. Те ще бъдат разпространени през следващите седмици.

Не е ясно обаче дали твърденията на потребителите ще бъдат проверявани предвид ограничените лични данни, които изисква приложението, посочва още Ройтерс.

Facebook, която има различна политика за данните, ще предприеме други мерки за младежите на възраст между 13 и 15 години, пише агенцията. Социалната мрежа ще поиска разрешение от родителите или настойниците на тинейджърите да споделят информация в платформата.

Apple и някои други технологични гиганти имат планове да дадат същите права на своите потребители в САЩ и в останалите държави по света, каквито ще имат европейците, допълва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още