Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Започват две разследвания на TikTok в Европа

Те са свързани с обработката на даннните на деца и трансфера на данни към Китай

Започват две разследвания на TikTok в Европа

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещият регулатор на поверителността на данните в Европейския съюз, който отговаря за TikTok, започна две разследвания на китайската платформа за кратки видеа, свързани с обработката на личните данни на децата и трансферът на лични данни към Китай, предава Ройтерс.

Ирландската комисия за защита на данните, която е главният регулатор в ЕС за повечето световни интернет компании, тъй като регионалните им централи са базирани в Ирландия, има право да наложи глоби до 4% от глобалните приходи на гиганта.

През август TikTok обяви, че въвежда по-стриктен контрол над поверителността на тинейджърите, в опит да отговори на критиките, че не успява да опази децата от скрити реклами и неподходящо за тях съдържание.

TikTok, която е собственост на китайската ByteDance, се разрасна бързо по света и стана особено популярна именно сред тинейджърите.

Още по темата

Първото разследване е свързано с „обработката на лични данни в контекста на настройките на платформата за потребители под 18-годишна възраст и мерките за потвърждаване на възрастта на хора под 13 години“, посочва регулаторът.

По думите му второто разследване ще се фокусира върху личната информация, която TikTok прехвърля в Китай и дали компанията се съобразява със закона за данните в ЕС при трансфера на данни в държави извън блока.

Говорител на TikTok твърди, че компанията е наложила новите си правила за защита за опазване на потребителските данни и разчита на одобрени методи за прехвърляне на данни извън Европа.

„Неприкосновеността и сигурността на TikTok общността, в частност на нашите най-млади членове, е нашият най-голям приоритет“, коментира говорителят.

По-рано този месец ирландският регулатор наложи рекордната глоба от 225 млн. евро на WhatsApp на Facebook съгласно Общия регламент за защита на данните, известен като GDPR.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Технологични лидери се изправят пред Сената заради нови разкрития за Instagram