Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Графика на деня: Делът на нелицензирания софтуер, използван по света

Делът на инсталирания нелицензиран софтуер се свива, но остава висок

Графика на деня: Делът на нелицензирания софтуер, използван по света

Снимка: pixabay.com

Нелицензираният бизнес софтуер, който се инсталира на компютрите, е силно разпространен на глобално ниво, коментира Statista.

Според данни на базирания във Вашингтон Business Software Alliance (BSA) макар че има спад от два пункта на нивата на инсталиран нелицензиран софтуер през последните две години, той продължава да се ползва обезпокоително много в цял свят и представлява около 37% от инсталирания софтуер.

Въпреки че като цяло търговската стойност на нелицензирания софтуер спада, в повечето страни в изследването нивата на такъв софтуер все още са от поне 50%.

Лидер в това отношение е Китай, където 70% от софтуера, инсталиран на компютрите, е бил нелицензиран през 2017 г.

Малко след Китай е Русия със 64%, а Гърция е трета с 63%.

В САЩ този дял е 15%, което се равнява на търговски софтуер на стойност около 8,6 млрд. долара през 2017 г.

Макар че в графиката България не е включена, според данните делът на нелицензирания софтуер използван в страната се свива до 57% през 2017 г. За сравнение, през две години по-рано той е бил 60%, а през 2011 г. - 64%.

Infographic: Illegal Business Software in Use Worldwide | Statista You will find more infographics at Statista

Още графики вижте тук

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
3
 
5
michaelis12 до: zelka007
преди 7 месеца
оффф майкоу личи си че си ватман ... :)) айде лека нощ, довиждане, приятни сънища .... кат ти е интересно има книги, пътува се говори се с хората от ТЕЗИ държави не се седи у Видин на канапето и да се дава акъл от там .....
5
 
3
 
4
zelka007 до: michaelis12
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
софтуер от Autodesk , Adobe , Corel с какво ще го заместиш ? ей така за протокола питам ... :) ... също ще ми е интересно да подкараш професионална видеокарта на linux или на win XP :))) . и това са само три фирми които правят по-разпространен софтуер , ами има специализиран дето се разработва за специфични неща ... значи windows + office въобще не е скъп и мисля че не иде реч за него .
7
 
6
 
3
преди 7 месеца
аааа дам е как задължително тия двете проблемните са в челните места с "нелегален софтуер" според наше преписвачи, но що не са споменали че Расията е изнесла руски софтуер за 10млрд. ..... :))) те чайниците ползват техния Win XP от време оно праен за тях не знам какво толко нелегално ползват, също и линукс имат специално праен за тях, те са забранили ползването на западен софтуер щот стаат едни революции и изобще тая статия е поредната пръддня, на стъкмиста ....
2
 
3
 
2
преди 7 месеца
Това за сведение на потребителите ли е, или за софтуерните компании, които трябва да променят и подобрят бизнес моделите си?
3
 
1
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
В старата фирма, само за да не плащат за софтуер ползваха супер дeбилните безплатни алтернативи, платиха 100к за нов софтуер, който се оказа, че е направен да работи само с офис пакета на МС.
В сегашната си плащат за лицензи, но има и бая фирми, които се скатават.

Още от Софтуер
Новата платформа на Nvidia за автономни коли ще бъде пусната догодина