IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конференцията за разработчици на Apple започва с известна съпротива

Компанията предизвика гнева на разработчици, които са недоволни от отношението ѝ към тях

13:26 | 22.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Apple ще проведе годишната си конференция за разработчици, изправяйки се пред една от най-силните съпротиви от своята огромна общност от създатели откакто App Store започна работа преди 12 години, пише Bloomberg.

Външните за компанията разработчици подхранват бизнеса ѝ с услуги, който генерира над 46 млрд. долара за Apple през последната ѝ фискална година, или близо 18% от общите приходи на производителя на iPhone. Част от гнева на групата е предизвикан от отказа на популярно имейл приложение и се случва в момент, в който Apple трябва да убеди разработчиците да започнат да правят приложения за най-новите ѝ платформи.

С наближаването на Worldwide Development Conference, която започва днес, европейски регулатори обявиха разследване, което може фундаментално да промени начина, по който Apple и нейните разработчици изкарват пари от App Store.

Миналата седмица започна с новината, че миналата година App Store е генерирал 519 млрд. долара приходи за глобалната икономика и завърши с отказа за приемане на имейл приложението Hey, защото разработчикът няма да даде дял от абонаментните приходи на Apple.

“Смятахме, че Apple разбира, че разработчиците направиха тази платформа, но този инцидент очевидно показа, че Apple смята разработчиците единствено за източник на приходи“, коментира Аарън Вегх, дългогодишен софтуерен разработчик. „Това е трудно за преглъщане“. По думите му действията от последната седмица ще бъдат в ума на всички на конференцията.

В писмото за отказ за достъп на имейл приложението до App Store Apple посочва, че разработчикът – Basecamp, не е носил приходи за App Store от осем години. Обичайно Apple изисква разработчиците да използват нейната разплащателна услуга в App Store, която взима между 15 и 30% дял от повечето абонаменти за приложения и покупки в самите приложения.

Други разработчици твърдят, че делът на Apple от техните приходи е цената да правят бизнес и са щастливи да позволят на компанията да се занимава с промоцията и обработката на плащанията. Някои твърдят, че събитията от миналата седмица няма да засегнат отношенията им с технологичния гигант. „Повече от десетилетие Apple капризно отхвърляше мои приложения“, коментира Дейвид Барнард от RevenueCat. „В някакъв момент просто приемаш факта, че Apple е компания за печалба, която прави всичко възможно, за да максимизира стойността за акционерите“.

В изявление Apple посочва, че е „разработила App Store с две цели – да бъде сигурно и доверено място за клиентите, които да откриват и свалят приложения, и чудесна бизнес възможност за предприемачи и разработчици. Ние сме особено горди с безбройните разработчици, които създадоха иновации и постигнаха успех през платформата“. Компанията допълва, че 84% от приложенията са безплатни и не предоставят дял от приходите си на Apple.

Работата на Apple с разработчиците е обект на критики и от страна на американските власти. В интервю от петък за Bloomberg Television демократът от Роуд Айлънд и председател на Подкомисията по антитръстовите въпроси към Камарата на представителите Дейвид Сиклайн нарече политиките на App Store “грабеж на магистралата“ и заяви, че компанията изисква „откуп“ от разработчиците, равняващ се на 30% от приходите.

По думите му главните изпълнителни директори на големите технологични компании ще бъдат призовани да свидетелства пред Конгреса. До този момент Apple е отказала да изпрати главния си изпълнителен директор Тим Кук на подобен разпит.

И все пак Apple се нуждае от подкрепа от общността от разработчици във връзка с промените, които се очаква да бъдат представени на конференцията.

Компанията планира да обяви преминаване към собствени чипове за Mac, вместо досегашните такива на Intel. Този преход ще принуди разработчиците да ъпдейтнат приложенията си, така че те да поддържат новия софтуер, а това може да е дълъг процес. Освен това Apple иска най-новите функции на iPhone, Apple Watch и iPad да развълнуват разработчиците, които да направят нови приложения за устройствата.

Макар че App Store генерира приходи, близо 2-та млн. приложения дават на потребителите причина да си купят хардуер от Apple, който все още носи по-голяма част от приходите на компанията.

Apple планира ъпгрейди и в софтуера на Apple TV, докато новата версия на хардуера е в процес на разработка, а Apple Watch се очаква да получи нов режим за деца и ново приложение за следене на съня.

Освен това компанията планира да обнови колонките HomePod, като ще включи възможност за използване на музикални услуги на трети страни, като тази на Spotify Technology например. Компанията работи и по-малък HomePod, който се очаква да излезе по-късно тази година.

За iPhone и iPad Apple вероятно ще обяви няколко нови функции, включително възможността iPhone да служи като ключ за кола, както и нова функция, която работи като Google Translate.

Може би най-важното за потребителите на iPhone и iPad, които бързо ъпгрейднаха към iOS 13 миналата година, Apple е подновила процеса по тестване на софтуера с планове да подобри качеството му и да намали бъговете.

Повече технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още