Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цените на петрола се отправят към първо седмично повишение от 6 седмици насам*

През тази седмица суровинните цени отново тръгнаха нагоре заради плановете на ОПЕК+ за още съкращения на добива и надеждите за края на вирусната епидемия

Цените на петрола се отправят към първо седмично повишение от 6 седмици насам*

Снимка: Pixabay

Цените на петрола отчитат слаби повишения в петък. Изглежда, че суровинните цени ще отбелязват първото си седмично увеличение за последните шест седмици, след като се появи информация за евентуалното допълнително съкращение на добива от страна на ОПЕК+. Този ход ще бъде направен с цел да се компенсира забавянето на търсенето в Китай, причинено от коронавирусната епидемия, информира Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 2 цента или 0,04% до ниво от 56,36 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят при стойност от 51,47 долара за барел, което е повишение от 5 цент или 0.1%

„Цените на петрола се стабилизираха през тази седмица заради оптимизма, че ОПЕК+ отново ще направи всичко необходимо за затягане на производството и заради надеждата, че краят на епидемията от коронавирус наближава“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Още по темата

Суровинните цени спаднаха с около 20% от най-високите си стойности през януари 2020 г. заради опасенията от свръхпредлагане  съчетани с намаляващото търсене в Китай.

В отговор на спада в покупките на суровинната представителите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници от ОПЕК +, обмислят намаляване на производството с до 2,3 милиона барела на ден.

„Доверието в азиатско-тихоокеанския регион остава понижено заради несигурността около вируса“, казва Маргарет Ян, пазарен анализатор на CMC Markets. 

Още по темата

Но други анализатори предупреждават, че засега въздействието на търсенето е ограничено само до Китай.

„Разпространението на коронавируса остава изключително плавно и макар пазарните настроения да се влияят от всяко съобщение за заразата, основната ни теза остава, че  търсенето на петрол намалява само в Китай и епидемията не трябва да повлияе на глобалното търсене“, каза Хелима Крофт от Citadel Magnus.

Въпреки това остава известно безпокойство относно въздействието, което може да окаже забавянето в китайските покупки на суров петрол.

От Международната агенция по енергетика заявиха в четвъртък, че търсенето на суровината през първото тримесечие на 2020 г. ще се понижи на годишна база за първи път от финансовата криза през 2009 г. заради избухването на епидемията от коронавирус в Китай.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,03% до ниво от 1578,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:10 ч.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Стоманодобивната индустрия страда навсякъде другаде, но не и в Китай