IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цинкът отчита най-големия си ценови ръст от близо пет месеца насам

Ценовото движение на метала отразява предупреждението на Glencore, че енергийната криза в Европа представлява значителна заплаха за доставките

18:20 | 04.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на цинка отчете най-големия си ръст от близо пет месеца насам, като увеличението резонира и сред другите метали, след като водещият производител Glencore предупреди, че енергийната криза в Европа представлява значителна заплаха за доставките. 

Glencore вече спря производството в една от своите цинкови фабрики в Европа, което доведе до рязък спад в производството на метали през тази година, а в четвъртък компанията разкри, че другите ѝ фабрики в региона едва успяват да запазят някаква рентабилност, съобщава Bloomberg.

Докато рисковете за търсенето на промишлени метали нарастват, енергийната криза в Европа също оказва сериозно влияние върху перспективите за доставките, предупреждава Glencore.

Цинкът поскъпва с 8,5% към 17:40 ч. българско време на Лондонската борса за метали, като това е най-голямото му ценово увеличение от 8 март.

„От страна на предлагането настоящото енергийно снабдяване и ценовата среда представляват значителна заплаха, тъй като Европа представлява около 30% от производството на метали в глобален план с изключение на Китай“, посочва Glencore във финансовия си отчет за полугодието.

цинк цинк

Подобно на други миннодобивни компании Glencore е изправена пред широко увеличение на производствените разходи, като операциите ѝ са притиснати от инфлацията в енергията, в сектора на труда, при товарите и консумативите, както и от спада в цените на страничните продукти. Бизнесът ѝ с мед е особено силно засегнат от скорошния спад на цените на кобалта, което доведе до рязък скок в оценките на разходите за годината.

Цената на медта премина към ръст, след като по-рано през деня се понижи, показвайки устойчивост, докато инвеститорите оценяват заплахите за икономическия растеж, след като служителите на Федералния резерв на САЩ сигнализираха отново, че ще направят необходимото, за да охладят нажежената инфлация, дори ако това повиши риска от рецесия. Все пак цената на медта се срина с близо 30% спрямо рекорда от март, тъй като неблагородните метали бяха засегнати от нарастващите опасения относно глобалната рецесия.

Напрежението между САЩ и Китай също замъглява перспективите след посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван. Китайските военни започнаха тридневни военни учения около Тайван в отговор на посещението на Пелоси, въпреки че Тайпе омаловажи въздействието на действията на Пекин върху полетите и корабоплаването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още