IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за ръст в запасите на бензин в САЩ подкопаха цените на петрола*

Повишиха се опасенията, че търсенето на суровината в САЩ ще отслабне в момент, когато производителите увеличават доставките

09:54 | 08.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават, след като официалните данни показаха голямо увеличение на запасите на бензин в САЩ, което предизвика опасения, че търсенето на суровината ще отслабне в най-големия потребител в света в момент, когато световният добив се увеличава, съобщава Ройтерс.

Петролът от сорт Брент понижава цената си с 0,92% до 62,58 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поевтиняват с 0,99% до 59,18 долара за барел. 

Въпреки че запасите на суров петрол в САЩ се понижиха повече от прогнозите на анализаторите, резервите от бензин набъбнаха рязко, също противно на очакванията, съобщи Министерството на енергетиката.

Запасите от петрол са намалели с 3,5 милиона барела миналата седмица до близо 502 милиона барела, докато запасите от бензин са се увеличили с 4 милиона барела въпреки очакванията за спад до малко над 230 милиона барела. Това се случва в момент, когато рафинериите увеличават производството преди летния сезон, който традиционно се свързва с повече пътувания.

В същото време предлагането се увеличава по целия свят, като през първите дни на април руското производство нараства от средните нива през март, съобщиха търговците.

Възможно е някои санкции срещу Иран да бъдат отменени, което допълнително ще увеличи световните доставки, тъй като САЩ и други сили водят преговори за възобновяване на ядрената сделка, която почти спря иранския петрол на пазара.

Международният валутен фонд заяви по-рано тази седмица, че огромните публични разходи, насочени за борба с пандемията от COVID-19, могат да увеличат глобалния растеж до 6% тази година, което не се е случвало от 70-те години на миналия век.

По-високият икономически растеж би увеличил търсенето на петрол и продуктите от него, като спомогне за намаляване на запасите.

* Информацията е актуална към 09:28 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още