IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: През 2020 г. ще има много петрол на пазарите

На срещата във Виена страните от ОПЕК и техните съюзници трябва да вземат „правилното решение“ за световната икономика, заяви ръководителят на МАЕ Фатих Бирол

22:45 | 26.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Силният ръст на доставките на петрол от държавите извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) оказва голям натиск върху картела и нейните съюзници да действат и да вземат правилното решение за себе си и за все още "много крехката" глобална икономика, заяви ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол в интервю за Ройтерс. 

ОПЕК и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, се срещат във Виена следващата седмица, за да обсъдят състоянието на глобалния пазар на петрол и съдбата на тяхната сделка за намаляване на производството. Срещата ще се проведе в момент, когато растежът на глобалното търсене на петрол се забавя през тази година на фона на отслабването на икономическия ръст и продължаващия търговски спор между двете най-големи икономики в света, САЩ и Китай, пише Цветана Параскова за Oilprice.

Очаква се на срещата във Виена да се реши как групата ще продължи със съкращенията, които за момента са в сила до март 2020 г. Пазарът очаква ОПЕК+ да излезе с решение следващата седмица - или да намали размера на съкращенията, или да го увеличи, в противен случай анализаторите очакват разпродажба на петролните пазари.

Прогнозите показват, че през следващата година ръстът на търсенето на петрол ще нарасне с по-нисък темп на растеж спрямо тази година, но при предлагането на петрол от производители, които не са част от коалицията OPEC +, като САЩ, Бразилия и Норвегия, се очаква по-бърз растеж от нарастването на търсенето, с което компенсира усилията на картела и неговите съюзници за възстановяване на баланса на пазара.

„На пазара ще има много петрол. Надявам се, че те ще вземат правилното решение за себе си и за световната икономика, която все още е много крехка, “заяви по-рано днес Бирол.

Ръководителят призна, че растежът на петролните доставки на САЩ ще се забави, но въпреки това американската петролна индустрия ще продължи да изпомпва повече петрол, отколкото в предишните години.

МЕА очаква страните, които не са членки на ОПЕК, да добавят още 2,3 млн. барела на ден към пазарите през 2020 г., докато растежът на търсенето на петрол в световен мащаб се очаква да бъде 1,2 млн. барела дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 7
fon
преди 4 години
САЩ достигна производство на ден 12,800 милиона барела, прати ОПЕК+ на кино и осигури евтин петрол на целия свят.https://***.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WCRFPUS2&f=W
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още