IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните цени отново тръгват рязко надолу

Брент поевтинява с над 6%, докато цената на WTI достига най-ниското си ниво от януари 2002 г.

19:00 | 15.04.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dimas Ardian/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Петролните цени отново потънаха, след като американската Администрация за енергийна информация (EIA) обяви, че суровинните запаси на САЩ са нараснали с най-бързи си темп за седмицата, като в същото време прогнозите показват, че глобалното търсене ще се свие допълнително, достигайки най-ниските стойности за последните 25 години, съобщава Ройтерс. 

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 1,88 долара, или с 6,4 на сто, до 27,72 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват с 3,1 на сто до 19,49 долара за барел, достигайки най-ниското ниво от януари 2002 г., посочва Market Watch.

Американските запаси на петрол са нараснали с 19 млн. барела през последната седмица, което е най-големият им седмичен ръст до момента. Така общите запаси на САЩ достигат 503,6 млн. барела, като рафинериите в шистовите полета прекратяват масово дейността си заради спада при търсенето, причинен от разпространението на коронавируса и националните блокади по света, посочват от EIA.

„Въпреки че знаехме, че ще стане лошо, ситуацията е по-лоша, отколкото хората си мислеха“, посочва Фил Флин, анализатор от базираната в Чикаго Price Futures Group. „Ставаме свидетели на най-голямото унищожаване на търсенето, което сме виждали през живота си“, добавя той.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира в сряда, че търсенето на петрол ще се понижи от 29 милиона барела на ден през април до нива, които не са били наблюдавани през последните 25 години, и заяви, че намалението на производството не може напълно да компенсира спадовете в близко бъдеще на пазара.

Цените на петрола се сблъскаха с своеобразен крах през тази година, достигайки 18-годишно дъно от 21,65 долара за барел на 30 март. Спадът на цените и търсенето тласна световните производители да се съгласят на безпрецедентни съкращения на предлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Всъщност, хиляди, милиони дупки. Абе, като червеи, напаст Божия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Всички мързели, тарикати и безидейни варвари които пробиваха една дупка, точеха природните ресурси и правеха пари на гърба на работещите хора този път ядоха дървото. Красота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
kane
преди 3 години
всеки носи колкото може - аз карам V12, Мъск не може да спи, щото пирамидата му се срива.За едни добре - за дуги лошо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
Така става, като спрат самолети, кораби и тирове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още