IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът леко поевтиня след нарастване на запасите в САЩ*

Доларовият индекс се озова на тригодишно дъно

10:33 | 24.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По време на азиатската търговия петролът леко поевтиня заради информация за увеличаване на запасите в САЩ. По-късно сутринта българско време американският лек суров петрол все пак обърна тренда и поскъпна с 0,02% до 64,48 долара за барел. При сорта Брент понижението беше с 0,17% до 69,84 долара за барел.

Запасите от петрол в САЩ са нараснали с 4,8 млн. барела до 416,2 млн. за седмицата, приключваща на 19 януари по данни на Американския петролен институт. При потвърждаване на оценките от енергийното министерство на САЩ, то това ще бъде първото увеличение на резервите от ноември и ще се потвърдят очакванията за намаляване на търсенето.

От друга страна, свръхпредлагането на бензин в Азия е довело до намаляване на печалбите на рафинериите до най-ниското им ниво от 2015 г.

Като се изключат тези отслабващи цената на петрола фактори, трейдърите се опитват да се предпазят от потенциално поевтиняване, пише агенция Ройтерс.

„Пазарът на опции показва повишено търсене за защита от спад, най-вече чрез продажба на сорта Брент“, обясни Оле Хансен, директор "Търговия на стокови пазари" в Saxo Bank. Според друг експерт от пазара нарастващите опции за продажба са резултат от големия брой дълги позиции, отворени през последните месеци.

Въпреки това според пазарните участници трендът на петрола едва ли ще се движи надолу, тъй като цените се поддържат от здравословния икономически растеж, както и от ограниченото предлагане заради споразумението от страна на Организацията на страните износителки на петрол и Русия. Последният знак за силния икономически растеж в световен мащаб идва от Япония, където последните данни показват, че производствената активност в страната нараства с най-бързо темпо от почти четири години.

На стоковите пазари златото поскъпна още малко с 0,49% до 1343,20 долара за тройунция, като се задържа близо до четиримесечен връх заради слабостта на долара.

„Златото може да продължи да отчита повишение в цената си, тъй като все още сме в началото на започналите разпродажби на щатски долари“, смята Стивън Иннес, директор "Финансови пазари" в OANDA за Азиатско-тихоокеанския регион.

Доларовият индекс, който проследява представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, падна под нивото от 90 пункта, като това е и най-ниското му ниво за последните три години. Доларът поевтиня спрямо йената с 0,34% и се разменяше за 109,94 йени. Австралийският долар пък поскъпна спрямо американския с 0,21% до 0,8017 долара.

*Информацията е актуална към 9:25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още